Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Philips' Elftal

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Philips' Elftal

De eerste wedstrijd van het Philips' Elftal vond plaats op 14 januari 1911. De Peel- en Kempenbode wist te melden, dat het zoontje van meneer Philips de eerste bal had weggetrapt.

De clubkleuren We weten, dat het Philips' Elftal oorspronkelijk van plan is geweest in een geel-zwart tenue te gaan spelen met op de borst van het shirt een geborduurde gloeilamp. Een anonieme reporter van de Meierijsche Courant schrijft in 1922 echter, dat het elftal in een rood-wit tricot speelde met een zwarte broek.
Later kwam ik de bevestiging van de gekozen clubkleuren tegen in een artikel in "In en Om de Philipsfabrieken" van april 1935. De schrijver had die niet uit de Meierijsche Courant overgeschreven, want hij voegde er nog aan toe, dat al in februari 1911 besloten werd een witte broek te gaan dragen, omdat die bij bijna iedereen beter in de smaak viel. Op een vergadering in maart werd er over gesproken om nog een gloeilamp op het shirt te laten borduren. Maar de leden besloten dat niet te doen, omdat ze niet uitsluitend wilden spelen als reclame voor Philips; ze vonden dat de naam Philips' Elftal al duidelijk genoeg was.
De traditie wil dat de P.S.V.-kleuren rood en wit in 1913 bij de oprichting van de sportvereniging zijn gekozen, omdat het rood van de limonade die geheelonthouder Hofkes zou hebben gedronken zo mooi afstak bij het wit van zijn overhemd. Misschien is dit verhaal wel waar, maar ik vraag me toch af, of onze Eindhovense ere-divisieclub ook in rood-wit zou spelen, als in 1911 de keuze zou zijn gevallen op de Brabantse kleuren zwart en geel!

Naar aanleiding van de publicatie van het artikel over de vroegste geschiedenis van het Eindhovense voetbal kreeg ik een uitvoerige brief van W. Hoogedoorn uit Enschot, die na jaren zoekwerk in met name Tilburgse kranten veel gegevens over de geschiedenis van het voetbal in Brabant heeft bijeengebracht.
Uit zijn gegevens blijkt, dat het Philips' Elftal inderdaad gedurende de seizoenen 1911- 1912 en 1912-1913 is uitgekomen in de 3e klasse van de Brabantsche Voetbal-Bond. Uit het seizoen 1913-1914 zijn hem geen gegevens over het elftal bekend, zodat we mogen aannemen, dat het toen nog jonge P.S.V. in die periode geen competitiewedstrijden heeft gespeeld en dus ook niet bij de Brabantse bond is aangesloten geweest.

In 1913 ging de vereniging op in het toen opgerichte P.S.V.

Bron:
Deel uit het artikel "Voetbal in Eindhoven 1896-1920"
J. Spoorenberg
in: 't Gruun Buukske 1987-99 en 1988-15