Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Abonné

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken

Abonné, sigarenfabriek en sigarenmerk

Reclame-afbeelding in het weekblad Roomsch Leven uit 1919.

De tabaksfabriek van Kessels & Van Hussen werd opgericht in 1884. Oprichters waren Petrus Johannes van Hussen, (Dreumel 1 augustus 1861 tot Eindhoven 28 december 1930) en Jan Baptist Arnaud Kessels, Beugen 2 april 1858).
Vanaf 1921 gaat het bedrijf verder als Firma Kessels & Van Hussen, in 1922 wordt de ondernemingsvorm omgezet in een NV. Zonen Antonius Hubertus Maria Kessels, (Eindhoven 26 februari 1895) en Nicolaas Johannes Jacobus van Hussen (Woensel 8 april 1900) en Henricus Wilhelmus Jansen ('s-Hertogenbosch 24 april 1878) treden ion 1923 toe tot de NV.
In 1930 treden de beide oprichters van de NV terug als directeur. Even daarvoor is de naam van het bedrijf gewijzigd in "NV Abonné, v/h Kessels & Van Hussen. Er wordt reclame gemaakt met een welgedane heer vergezeld van de slagzin: "Abonné Stemt Tevree". Beide zonen zijn vanaf dat jaar de gezamenlijke eigenaren. Petrus Johannes van Hussen en Henricus Wilhelmus Jansen blijven aandeelhouders. Antonius Hubertus Kessels treedt uit de NV in 1936.
In dat zelfde jaar breekt er een grote brand uit in de fabriek.
In 1943 wordt het bedrijf gewijzigd in een Firma. Alleen Nicolaas van Hussen blijft dan als directeur werkzaam.
Het bedrijf is in 1951 verkocht aan H.J.C. van Luyt, die de naam Abonné, het personeel en de productie volledig overnam. Omdat de NV Philips een optie op de gebouwen had, verhuisde de fabriek naar de Tongelresestraat en de Woenselsestraat 333. Maar het briefhoofd van de fabriek van Van Luyt laat de oude fabriek aan de Parallelweg nog steeds zien. Dat was óók bij de verkoop bedongen.
Bedrijfsopvolger M.H.G.A. van Luijt ging zich toeleggen op reclamesigaren waardoor hij meer kwalitatieve producten kon maken in een hogere prijsklasse.

Bedrijven die als representatiegeschenk een sigaar gebruiken, willen immers niet goedkoop voor de dag komen.

Vanwege snelheid van levering en prijs drukte van Luijt zijn bandjes in de eigen drukkerij. Veel later (2008) is het bedrijf te vinden in Lieshout.

bron: www.sigarenfabrieken.nl

Hans van Melis 2013