Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Amicitia: verschil tussen versies

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken
 
Regel 1: Regel 1:
 
<big>'''Sociëteit Amicitia (1864)'''</big><br />
 
<big>'''Sociëteit Amicitia (1864)'''</big><br />
  
[[bestand:Amicitia SP.jpg|thumb|right|400px|Het hotel, waarin sociëteit Amicital zitting hield. (''Afbeelding archief F. Pasteels'')]]In de jaren zestig ontstond er onenigheid tussen de leden van [[Concordia]], wat in 1864 leidde tot de afscheiding van een groep die een nieuwe vereniging oprichtte: Sociëteit Amicitia. S.H.A.M. Zoetmulder heeft aan deze sociëteit een uitvoerige studie gewijd, die op het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven te raadplegen is. J.Th.M. Melssen schreef in 1987 over de panden aan de oostzijde van de Markt. Hij meldde toen, dat Amicitia van 1864 tot 1873 in het Utrechts Koffiehuis heeft vergaderd. Dat huis stond naast het Haagsch Koffiehuis, op de plaats waar later sigarenfabrikant Alex de Block een nieuw woonhuis zou laten bouwen. Dat is het huidige pand [[Markt 10-11]]. <br />
+
[[Bestand:Markt 10-11.jpg|thumb|left|400px|Markt 10 in 1890 en in 1961.]][[bestand:Amicitia SP.jpg|thumb|right|400px|Het hotel, waarin sociëteit Amicital zitting hield. (''Afbeelding archief F. Pasteels'')]]In de jaren zestig ontstond er onenigheid tussen de leden van [[Concordia]], wat in 1864 leidde tot de afscheiding van een groep die een nieuwe vereniging oprichtte: Sociëteit Amicitia. S.H.A.M. Zoetmulder heeft aan deze sociëteit een uitvoerige studie gewijd, die op het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven te raadplegen is. J.Th.M. Melssen schreef in 1987 over de panden aan de oostzijde van de Markt. Hij meldde toen, dat Amicitia van 1864 tot 1873 in het Utrechts Koffiehuis heeft vergaderd. Dat huis stond naast het Haagsch Koffiehuis, op de plaats waar later sigarenfabrikant Alex de Block een nieuw woonhuis zou laten bouwen. Dat is het huidige pand [[Markt 10-11]]. <br />
 
Wel weten we, dat ze na het vertrek van Concordia van 1873 tot 1890 gehuisvest is geweest in het Haagsch Koffiehuis. Dit laatste jaar verhuisde ook deze vereniging naar een eigen pand; dit staat nog steeds op het Stationsplein en maakt tegenwoordig deel uit van het complex van De Vest.
 
Wel weten we, dat ze na het vertrek van Concordia van 1873 tot 1890 gehuisvest is geweest in het Haagsch Koffiehuis. Dit laatste jaar verhuisde ook deze vereniging naar een eigen pand; dit staat nog steeds op het Stationsplein en maakt tegenwoordig deel uit van het complex van De Vest.
 
De grote zaal van Amicitia was  maar 90 m<sup>2</sup> groot.<br />  
 
De grote zaal van Amicitia was  maar 90 m<sup>2</sup> groot.<br />  

Huidige versie van 26 jun 2016 om 18:13

Sociëteit Amicitia (1864)

Markt 10 in 1890 en in 1961.
Het hotel, waarin sociëteit Amicital zitting hield. (Afbeelding archief F. Pasteels)
In de jaren zestig ontstond er onenigheid tussen de leden van Concordia, wat in 1864 leidde tot de afscheiding van een groep die een nieuwe vereniging oprichtte: Sociëteit Amicitia. S.H.A.M. Zoetmulder heeft aan deze sociëteit een uitvoerige studie gewijd, die op het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven te raadplegen is. J.Th.M. Melssen schreef in 1987 over de panden aan de oostzijde van de Markt. Hij meldde toen, dat Amicitia van 1864 tot 1873 in het Utrechts Koffiehuis heeft vergaderd. Dat huis stond naast het Haagsch Koffiehuis, op de plaats waar later sigarenfabrikant Alex de Block een nieuw woonhuis zou laten bouwen. Dat is het huidige pand Markt 10-11.

Wel weten we, dat ze na het vertrek van Concordia van 1873 tot 1890 gehuisvest is geweest in het Haagsch Koffiehuis. Dit laatste jaar verhuisde ook deze vereniging naar een eigen pand; dit staat nog steeds op het Stationsplein en maakt tegenwoordig deel uit van het complex van De Vest. De grote zaal van Amicitia was maar 90 m2 groot.
Niet altijd waren de activiteiten op ontspanning gericht. Ofschoon de gezelligheid hoog in het vaandel stond geschreven, kon aan de bittertafel ook over ernstige zaken worden gesproken. Soms met grote gevolgen. Zo is de bekende Mulo- HBS-strijd uit het begin van deze eeuw niet denkbaar zonder de vooruitstrevende sociëteit Amicitia, waarvan veel allochtonen lid waren.

J. Spoorenberg
in: ’t Gruun Buukske 1990, 48