Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Annexaties

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Versie door Jfmhusken (overleg | bijdragen) op 7 nov 2013 om 15:42
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaart uit 1922 van drukkerij Lecturis

Annexaties die uiteindelijk tot Groot-Eindhoven hebben geleid:

  1. Eckart werd in 1810 opgenomen in de gemeente Nederwetten.
  2. Eckart werd in 1821 opgenomen in de gemeente Woensel.
  3. De annexatie van 1874: De Dommelbeemden, het meest zuidelijke deel van de gemeente Woensel en direct grenzend aan de stad Eindhoven, werd in 1874 door de stad Eindhoven geannexeerd. Het gebied beslaat tegenwoordig het Stationsgebied in het Centrum en de gebieden tussen De Vestdijk en de spoorlijn bij de Fuutlaan (o.a. Mariënhage).
  4. Door een tekort aan bouwgrond in verband met de aanleg van grote wijken en woongebieden in het noorden van de stad zijn in 1972 grote gebieden tussen Woensel en Son, tot aan de snelweg A2, door Eindhoven geannexeerd. Dit betreft de gebieden Aanschot, Bokt, Blixembosch, Ekkersrijt, Esp, Hoeven en Kievit.
  5. Tivoli, onderdeel van het huidige Stratum, was oorspronkelijk een gehucht in de gemeente Geldrop. In 1972 werd het gebied door Eindhoven geannexeerd.
  6. Gebieden gelegen tussen Eindhoven en Veldhoven werden in 1972 geannexeerd in verband met de aanleg van nieuwe wijken (o.a. Meerhoven), de aanleg en uitbreiding van de snelweg A2 en de uitbreiding van vliegveld Welschap.
  7. In verband met de bouw van het nieuwe Natlab in Gestel (Gennep) werden gronden van de gemeente Aalst-Waalre geannexeerd.
  8. Gebieden in het zuiden van Eindhoven tot aan de rotonde van de A67 en A2 werden in 1972 bij het grondgebied van Eindhoven gevoegd. Daarop heeft geen bebouwing plaats gevonden.