Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Drukkerij M.F. van Piere

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Versie door Jfmhusken (overleg | bijdragen) op 13 sep 2018 om 21:14
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Voorzijde van het bidprentje van M.F. van Piere. (Archief B. Hüsken)
Achterzijde van het bidprentje van M.F. van Piere.(Archief B. Hüsken)

Martinus Franciscus van Piere, boekdrukker en boekhandelaar

*27-10-1818 Eindhoven
† 24-3-1899 Eindhoven (boekhandelaar).

Zoon van Egidius Gerardus van Piere (1791-1864), winkelier, broodbakker, ambtenaar bij de Rijksbelastingen, en commies en van Johanna Elisabeth Couwenberg. (1787-1854).
Grootvader Martinus van Piere (gm Adriana Cosijns) is kleermaker en woont volgens bevolkingsregister 1829 aan de Demer nummer 44. Martinus (Franciscus) woont als kind bij hen in, terwijl de rest van het gezing elders (o.a. in Oploo etc) verblijft.

Martinus is op 27-5-1848 in Eindhoven gehuwd met winkeldochter Catharina van den Broek, geboren 23-8-1819 Boxtel, overleden 20-8-1901 Eindhoven. Als beroep werd in de huwelijksakte in 1848 kamerbehanger vermeld.
In datzelfde jaar richtte hij de boekhandel en drukkerij op, vanaf 1856 vestigt boekhandel Van Piere zich op de hoek van de Rechtestraat en de Kerkstraat. Het huis wordt op de kaart van de binnenstad van Eindhoven uit 1860, vervaardigd door F. Maas en A.H. van Zeeland, met nummer 39, onder de naam "De Wijzer" aangeduid.

In het bevolkingsregister van 1850 noemt hij zich boekbinder, wonend aan de Rechtestraat,
wijk A.
In het bevolkingsregister van 1890 wordt hij winkelier genoemd en woont hij aan de Rechtestraat.

Het kadaster maakt in 1900 melding van een schatting voor perceel C157 en C158. Dat is een huis met drukkerij, een loods en een werkplaats aan de Demer. Dat geheel was toen eigendom van de erfgenamen van M.F. van Piere en compagnie (met Van Piere en Stokvis), boekdrukker.
In 1901 vindt er een herbouw van het geheel plaats, waarna sprake is van een huis, een drukkerij en een erf.
Martinus van Piere was inmiddels overleden en in 1903 vindt de registratie van de ontbinding van de vennootschap plaats. Boekdrukker Aloijsius Petrus Maria Stokvis mocht zich vervolgens eigenaar van het huis en de drukkerij aan de Demer noemen. Hij zette vervolgens de drukkerij aan de Demer voort, vanaf 1915 onder de naam van de NV Drukkerij De Meierij.
In de telefoongids van 1915 wordt de drukkerij met telefoonnummer 70 ook vermeld. Die staat dan op naam van M.F. v. Piere & Co., Stoomdrukkerij en uitgever van de Meijerijsche Courant, adres Demer.

De boekhandel aan de Rechtestraat wordt in 1930 vernieuwd. Tijdens die verbouwing wordt de zaak voortgezet in een noodbouw aan de Kerkstraat, vóór de kerk maar achter de schansmuur.

In 1944 wordt het pand bij het derde grote bombardement op Eindhoven getroffen, zwaar beschadigd en vervolgens gesloopt.
De winkel vindt dan een nieuwe locatie aan de Rechtestraat, hoek Hooghuisstraat.
Toch ging het bedrijf in 2014 nog bijna failliet omdat de verkoop van boeken stagneerde. Elektronische boeken werden alsmaar populairder.
De eigenaar van de Eindhovense computerfirma Paradigit, Arjen de Koning, heeft de boekhandel overgenomen, en na een verhuizing en de inkrimping van het winkeloppervlak draait de boekhandel tegenwoordig weer als voorheen.


JH 2018