Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Hermanus Boex: verschil tussen versies

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
[[bestand:M35 Olifant schilderij.jpg|thumb|300px|right|Detail van een schilderij van Frits van de Kerkhof naar een oude foto. De Franse Kostschool werd lange tijd gehouden in het pand "De Olifant".]]
+
[[bestand:Olifant M schilderij.jpg|thumb|300px|right|Detail van een schilderij van Frits van de Kerkhof naar een oude foto. De Franse Kostschool werd lange tijd gehouden in het pand "[[De Olifant]]" op de hoek van de Markt, Nieuwstraat en Hermanus Boexstraat.]]
 
<big>'''Boex, Hermanus Antonius, hoofdonderwijzer en kostschoolhouder'''</big><br />
 
<big>'''Boex, Hermanus Antonius, hoofdonderwijzer en kostschoolhouder'''</big><br />
  

Versie van 27 nov 2014 om 15:13

Detail van een schilderij van Frits van de Kerkhof naar een oude foto. De Franse Kostschool werd lange tijd gehouden in het pand "De Olifant" op de hoek van de Markt, Nieuwstraat en Hermanus Boexstraat.

Boex, Hermanus Antonius, hoofdonderwijzer en kostschoolhouder

  • 17 augustus 1770 Weelde (prov. Antwerpen, België)

† 9 juni 1845 Eindhoven

Wanneer de protestantse onderwijzer Laurent Sablairolles van de openbare Nederduitse school in 1795 zijn ontslag heeft genomen, wordt in Eindhoven in dat jaar een Franse School met een kostschool opgericht met een duidelijke katholieke signatuur. Door de stad Eindhoven wordt Hermanus Antonius Boex (1770-1845) per 11 mei 1795 aangesteld als kostschoolhouder. Hij geniet geen salaris, maar woont kosteloos en is aanvankelijk vrijgesteld van stedelijke en landelijke belasting; later als dat niet meer mogelijk is, ontvangt hij daarvoor compensatie.

Zoon van Franciscus Boex en Adriana Piggen. Hij stamt uit een familie van schoolmeesters uit Weelde in de Belgische Kempen en is sinds 1791 organist van de Sint-Catharinakerk. Door zijn huwelijk in april 1796 met brouwersdochter Henrica Elisabeth Smits (1772-1845), die in de volksmond "Mie-Beth wordt genoemd, gaat hij tot de hogere burgerstand in Eindhoven behoren.
Ondanks de wisselende schoolwetten weet hij met zijn wijze van onderwijs geven een goede reputatie op te bouwen.
In 1810 koopt hij van de gemeente het kostschoolgebouw op de hoek Markt en Nieuwstraat. Naast vakken zoals Frans, rekenen en briefschrijven nemen muzieklessen piano, viool en fluit een speciale plaats in. Met drie hulponderwijzers heeft hij gemiddeld zo’n 80 tot 100 leerlingen, waarvan er circa 30 intern zijn.

In 1843 stopt hij met de Franse school en in juni 1845 overlijdt hij als een welgesteld man met een vermogen van ruim 120.000 gulden aan bezittingen zoals onroerend goed, schuldvorderingen, effecten en inboedel. Mie Beth overlijdt in december van dat zelfde jaar.
Als opvolger wordt Johannes Rutjes (1814-?) in 1844 aangesteld.


Bronnen:

  • Poppel, P. van, “De Oranjeboom” en zijn bewoners, in: Mandos, H. en Coppens, Martien (red.), Land van Dommel en Aa, Eindhoven 1947, 68-87; met name 81-87 (De Fransche school van meester Boex)
  • Klinkhamer, Gertrude, De Franse school te Eindhoven (1795-1864), Nijmegen 1979 (scriptie M.O. Geschiedenis Katholieke Leergangen Tilburg)

Peter Thoben 2013