Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Joop Overstegen

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Versie door Jack (overleg | bijdragen) op 26 aug 2013 om 23:19
Ga naar: navigatie, zoeken
Joop Oversteegen, foto Hans-Joachim Schröter

Oversteegen, Joop (Johan Cesar)

* 13 november 1900 Amsterdam
† 23 oktober 1994 Eindhoven ?

Joop Oversteegen is geboren in Amsterdam en opgegroeid in Velsen in een anarchistisch milieu. Hij beweegt zich in kringen van Revolutionaire Sociale Jeugdbond De Zaaier, Geheel-Onthouders Bond (J.G.O.B.) en is dienstweigeraar, maar ook lid van het Vrije Jeugd Verbond (V.J.V.) en aanhanger van de ‘rein leven’-beweging.

In 1927 komt hij naar de door Willem van Malsen en Carl Hijner gestichte coöperatieve landbouwcommune De Ploeg in Best, waar hij de leiding heeft, groente teelt en als revolutionair colporteur te boek staat. In de jaren 1930 wanneer hij naar Santpoort teruggekeerd is, treedt hij tot de Communistische Partij Nederland toe en geeft hij ook blijk van nationaalsocialistische sympathieën.

In de oorlog komt hij naar Eindhoven terug en wordt na de oorlog vanwege collaboratie veroordeeld tot twee jaar hechtenis. Daarna laat hij zijn politieke aspiraties varen en in 1962 neemt hij het initiatief tot de oprichting van de Schrijvers Associatie Opwenteling. De idealen van zijn jeugd blijft hij daarbij trouw, maar dus niet langer in politieke zin. Zo’n negen jaar is hij

Joop Oversteegen, boekomslag

voorzitter en de drijvende kracht achter deze debuutuitgeverij die uiteindelijk zo’n 300 persoonlijke dichtbundels en bloemlezingen zal doen uitgeven. Later richt hij nog Het Vrije Woord op. Joop Oversteegen heeft onder andere in Jeunnesse Dorėe, Manifest, en in Nieuw Tijdschrift bloemlezingen gepubliceerd.

Dichtbundels van zijn hand zijn: Late Haver (1962),

Verscheidenheid (1964),

Naar Morgen (1965),

Joop Oversteegen, Keuze uit zijn gedichten (1973),

Iets van Alles (1974)

Transparant Appél (1981).

Peter Thoben 2013