Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Martinus Pol

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Versie door Jfmhusken (overleg | bijdragen) op 4 feb 2014 om 15:51 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Martinus Reinerus Pol, banketbakker<br /> thumb|300px|right|Martinus Pol. (''afbeelding AMGB (Louis)de Wit'' * Voorst 20 november 1883 ...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Martinus Reinerus Pol, banketbakker

Martinus Pol. (afbeelding AMGB (Louis)de Wit
  • Voorst 20 november 1883

† Eindhoven 6 december 1951 Martinus is de oudste zoon van koopman Bernardus Wilhelmus Pol (1847 - 1932) en Marietje (Mietje) de Weerd (1855 - 1932). Het gezin is woonachtig in Voorst, een dorpje in de buurt van de IJssel, iets ten zuiden van Deventer. Martinus volgt in Amersfoort een opleiding tot (banket)bakker en werkt daarna in Hilversum en Laren. Dan gaat hij naar Eindhoven en komt als bakkersgezel in dienst bij bakkerij Van den Boer op de Demer.

In 1912 huwt hij met Maria Elisabeth (Betsie) van Heuven. Hij voert daarna een luxe brood- en banketzaak in het pand aan de Markt 4a, waar zijn vrouw en schoonmoeder een logement-café bezaten. Sinds 1920 is het echtpaar eigenaar van het buurpand aan de rechterzijde met nummer 5, dat vervolgens als American Lunchroom wordt beheerd.

Markt 5, de Americam Lunchroom.(afbeelding AMGB (Louis)de Wit

Martinus maakt ook zelf banket, getuige het persoonlijke recepten-boekje uit 1908 waarin tientallen recepten genoteerd staan. Zijn oudste dochter Mia heeft ook nog enige tijd in de lunchroom gestaan. Buiten wordt reclame gemaakt voor ’Ringers cacao en bonbons’. Martinus zit in het bestuur van Marktbelangen, opgericht in 1908, met mede bestuursleden zoals slager Cleven en sigarenwinkelier Strijbos. Ze bezoeken onder meer jaarbeurzen. Na de verkoop van de lunchroom in 1937 verhuizen Martinus en Betsie Pol naar Strijp.

  • ) Twee eenvoudige voorbeelden uit het receptenboekje uit 1908:

Vleeschcroquetten: 8 stukjes vleesch (kalfs) aftrekken met wat zout en foelie of laurierblad 2 kruidnagels en stukje ui Goed gaar koken Dobbelsteentjes snijden, boter oplossen Zoo veel bloem er bij tot het goed stijf wordt Dan de bouillon van het vleesch erbij doen tot het een dikke saus wordt Het vleesch er doorheen roeren Verder het zelfde als de Garnalen Croquetten. Door paneer rollen, door eiwit halen en weer door paneer rollen, dan bakken Vet kan plantaardig zijn of dierlijk vet zijn. Kan men het beste probeeren als het kookend is door er een droppel water er in te laten vallen en dan moet het flink sissen. Alles roeren met een gard.

mocca Creme 1 eieren dooier, 3 lood suiker 1½ maatje koffie met 3 lood bloem 1 ons boter

n.b.: -een lood is 14,65 gram (soms 10 gram) -een maatje: geen bevredigend antwoord gevonden.


Geraadpleegde bronnen: Teksten bij foto’s, bewaarde formulieren, receptenboekje uit 1908, krantenknipsels, en mondelinge overleveringen door de (schoon)kinderen van MR Pol en ME Pol van Heuven. Met name de oudste dochter, Maria / Mia W.G. de Wit –Pol (1913 - 2008), heeft in vroegere jaren veel kennis overgedragen