Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Waaggebouw

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken
Het waaggebouw op de hoek van de Markt en Marktstraat. Op de achtergrond de glazen hoektoren van het V&D-gebouw

Het Eindhovense waaggebouw was eigendom van de gemeente en stond aan de Markt, op de hoek met de Marktstraat. Het had een poort aan de Marktzijde, verder een poort die uitkwam aan de Botermarkt (?Marktstraat??) en een poort die uitkwam bij het pleintje van het waaghuis. De stads(boter)waag (met twee kleine schalen) hing in 1728 "op de Cavel op de Markt omtrent de lindeboom" boven een tafeltje. De grote waag heeft o.a. gehangen in de huizen genaamd "Het Verken" en "De Swaen".

In 1829 werd de bestaande Stadswaag aan de Markt vergroot en verhoogd. De Latijnse School (tot 1878) en de Tekenschool werden toen ook in dit gebouw ondergebracht. Het gepleisterde pand met drie bouwlagen en een tentdak is gebouwd in neo-classicistische stijl en is op oude ansichtkaarten met zijn vele boogvensters duidelijk herkenbaar op de hoek van de Markt en de Marktstraat.

Het pand heeft tot 1912 als waag gefunctioneerd. In dat jaar werd het afgebroken. De Amsterdamsche Bank liet hier toen een nieuw bankgebouw zetten, geheel in de stijl van de neo-renaissance. De hoekoplossing, met zijden aan zowel de Markt als aan de Marktstraat bestaat uit drie bouwlagen. Aan de Marktstraat is het gebouw drie verdiepingen hoog, de gevel aan de Marktzijde heeft slechts twee verdiepingen. Het dak van het pand is gebouwd in T-vorm en werd belegd met leien.

Het nieuwe waaggebouw aan de Paradijslaan



Ter vervanging van het waaggebouw aan de Markt werd een bestaand pand aan de Paradijlaan in 1907 door architect Kooken vergroot en voorzien van een neorenaissancegevel met trapgevel. Sierankers geven het bouwjaar weer. In de periode van 1948 tot 1954 was de administratie van de gemeentelijke brandweer in dit pand was gevestigd, waarna hier van 1954 tot het voorjaar 1971 museum Kempenland werd gehuisvest.


bron: Heemkundige Studiekring Kempenland, Gruun Buukske 1976-22 en 1979-22, 42, 62.

--Jfmhusken 17 mrt 2013 11:30 (CET)