Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

H. Gerardus Majellakerk

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken
De Gerardus Majellakerk afgebeeld in de Eindhovensche Illustratie van december 1929. De kerktoren is nog ion aanbouw.
Consacrering en inzegening van de Gerardus Majellakerk in Stratum (afb. Roomsch Leven 1925)

Kerk van de H. Gerardus Majella<br />

Op 12 juli 1923 werd Gerardus Martinus Hamers, tot dan toe als kapelaan werkzaam in de Catharinakerk, benoemd tot bouwpastoor van de op te richten parochie van de Heilige Gerardus Majella. Architecten van de kerk waren Louis Kooken en Franciscus Wolters, de aannemer was W. van den Broek uit het stadsdeel Strijp. Op 30 augustus 1924 legde pastoor Hamers de eerste steen. De pastorie van de kerk, een ruim woonhuis aan het St.Gerardusplein, werd door Hendricus Sengers (Stratum) gebouwd. Op woensdag 24 juni 1925 door Monseigneur Diepen geconsacreerd en in gebruik genomen als dertiende parochiekerk in Eindhoven.
Oorspronkelijk had de kerk geen toren, deze kwam pas in augustus 1930 gereed en was gebouwd door de Gebroeders Oudenhoven uit Venray. Zij hadden ook de Theresiakerk in Strijp gebouwd.
Het kerkgebouw is als onderdeel van de parochie gebouwd. Daarnaast kwamen ook een school voor jongens en meisjes en een parochiehuis.
In 1938 werd een nieuwe pastorie gebouwd, omdat de vorige niet berekend was op een groot aantal kapelaans en een pastoor. Architect de Bever zorgde voor het ontwerp, aannemer Lodewijks uit Eindhoven voerde de bouw uit. De oude pastorie werd tot twee woonhuizen verbouwd en in 1940 verkocht.Bronnen
Van Hamers tot Alkemade, 75 Jaar Parochie St.Gerardus Majella in Stratum, Jacques Grijpink, 2000