Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Kasteel Het Hof

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken
Kasteel Klein Tongelre zoals hier afgebeeld in de Eindhovensche Illustratie van 7 februari 1930

Kasteel Klein Tongelre of Kasteel Het Hof
Al in 1375 lag op deze plaats een kasteel. Jacob uter Oesterwijc kreeg het kasteel Ten Hove en het landgoed dat daarbij lag in leen van hertogin Johanna van Brabant. Willem de Rover verkreeg het in 1405 en in 1450 woonde hier meester Geerts van Vlanderacker. Ook wordt gesproken van "het hoffken te Tongelre".
Een complex, bestaande uit een kasteel met stalling, binnenplaats, tuin met visvijver en een boerderij werd op 25 september 1846 door Theodorus Godefridus Hubertus Smits van Eckart (Eindhoven 21-5-1824/5-6-1874) aangekocht. Deze liet het landhuis in 1872 afbreken en op dezelfde plaats een nieuw landhuis bouwen.
Het complex had het uiterlijk van een klein kasteeltje. Het werd dan ook bekend onder de naam "het Kasteeltje van Tongelre".
In de directe nabijheid van de oude boerderij werd een moderne boerderij gebouwd. Het bekende Beukenlaantje verbond vervolgens die boerderij en het kasteeltje met de Koudenhovenseweg-Zuid en daarmee met 't Hofke.
Theodorus, een zoon van Johannes Jacobus Smits van Eckart en Maria Theresia Merkx, trouwde in 1867 in Aken met Maria Anna Sophia Mathilde Maubach (geboren Aken 22-4-1845). Theodorus stierf op 50-jarige leeftijd in 1874 en liet zijn goederen na aan zijn weduwe, die bekend werd als weldoenster van Tongelre.

In 1920 werd het kasteeltje door de firma Philips gekocht. In 1930 werden de boerderij en landhuis gesloopt, maar door de economische crisis in de dertiger jaren werd het plan, om hier woningbouw te laten plaatsvinden, nooit uitgevoerd. In 1941 werd door Philips als vervanging dan toch een boerderij gebouwd, die nog een groot aantal jaren in bedrijf geweest is. Lange tijd stond deze bekend als de Philipsboerderij.

JH2020

bronnen:
Jacques Govers en Willem van der Sommen, Eindhoven in oude ansichten, een wandeling door Tongelre, Zaltbommel 2001
Martin H.G. Op den Buijs, Eindhoven, open venster op Eckart, Hapert 1988