Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

De Wit Binders van Roto Smeets: verschil tussen versies

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 19: Regel 19:
Daarmee zijn ook Piets taken veranderd. Van boekbinder pur sang wordt hij de leidinggevende, zet de strategische lijnen uit en houdt de efficiency in de gaten.
Daarmee zijn ook Piets taken veranderd. Van boekbinder pur sang wordt hij de leidinggevende, zet de strategische lijnen uit en houdt de efficiency in de gaten.


'''Naar een echt bedrijfspand'''<br />
'''Naar een groot bedrijfspand'''<br />


In 1969 wordt een nieuw fabrieksgebouw, ontworpen door de architecten Van de Kerkhof en De Vries) aan de Meerenakkerweg opgeleverd. Het heeft een oppervlakte van 4.500 vierkante meter.
In 1969 wordt een nieuw fabrieksgebouw, ontworpen door de architecten Van de Kerkhof en De Vries) aan de Meerenakkerweg opgeleverd. Het heeft een oppervlakte van 4.500 vierkante meter.

Versie van 2 mrt 2014 15:02

De Wit Binders, onderdeel van Roto Smeets Grafiservices

De bedrijfsstempel die boekbinderij in de aanvangsjaren van het bedrijf gebruikte.(afb. AMGB de Wit)
het bedrijfspand van de boekbinderij aan de Parallelweg.(afb. AMGB de Wit)

In 1937 is Piet de Wit (Woensel 1914 – Eindhoven 1975) in de voorkamer van het ouderlijk huis aan de Binnenpad 38 gestart met zijn boekbinderij. Daar staat niet veel meer dan een inbindapparaat om de (voornamelijk) studieboeken van middelbare scholen weer compleet te maken. Broers en zussen helpen mee om de schoolboeken weer correct op stapels te leggen en Piet bindt ze in, plaatst een naamstempel en brengt ze terug naar de scholen.

Hij trouwt in 1942 en gaat wonen aan de Harmoniestraat 15F. Het “bedrijf” (niet veel meer dan een schuur) verhuist met hem mee en hij heeft spoedig tien personeelsleden in dienst. Tijdens het sinterklaasbombardement van 6 december 1942 is veel vernieling aangericht aan huizen ten noorden van de spoorlijn: de boekbinderij heeft toen ook schade geleden.

Bedrijfspandjes

In 1946 is het bedrijf naar de Parallelweg verhuisd. Het pand staat naast de spoorbomen bij de Gagelstraat. Op het pand staat met grote letters: ’ELECTRO MOTOREN REPARATIE PH de Koning’.

Op dit adres vieren hij en 23 personeelsleden op 16 september 1947 het tienjarig bestaan van de zaak. Het jubileumboekje geeft veel feiten: namen, functies en taken van het personeel, welke machines er zijn bijgekomen zoals een verguldpers, een grote pers en een vouwmachine. Bovendien is er te lezen hoe men over ‘de baas’ denkt. Ook staan enkele klanten genoemd: scholen (voor het inbinden van de leerboeken), drukkerij Vrijdag en drukkerij Lecturis. De volgende fabrieksruimte, die wegens de groei van het bedrijf nodig was, stond aan de Mecklenburgstraat en was eigenlijk nog steeds niet meer dan een behoorlijk dubbelgarage. Hèt vervoermiddel om de (eind)producten te halen en te bezorgen, blijkt nog steeds een overdekte bakfiets te zijn. Om goedkoper uit te zijn, koopt De Wit herhaaldelijk tweedehands machines. Maar daar krijgt hij al snel spijt van. Er is veel uitval en de reparatiekosten zijn aanzienlijk. Hij besluit daarom voortaan nieuwe machines te kopen. Naast het handmatige vak van boekbinden zijn er inmiddels ook andere werkzaamheden bijgekomen: het maken van (reclame)folders, lumbecken, het vouwen en nieten van periodieken. Alles wat je doet om drukwerk ’in elkaar’ te steken.

het bedrijfspand van de boekbinderij aan de Baarsstraat.(afb. AMGB de Wit)

Baarsstraat 38

Vanaf 1959 is het bedrijf gevestigd in het pand Baarsstraat 38 in Gestel. Dit is het eerste nieuwgebouwde pand naar ontwerp van architect: J. van de Velden. Pater Celestinus de Wit (zijn broer) heeft het bedrijf ingezegend. Sinds 1980 is het pand bewoond door kunstatelier ’De Fabriek’. Van 1959 tot en met 1969 is de boekbinderij daar gevestigd geweest en uitgegroeid tot een volwaardige industrietak. De bedrijfsvorm wordt gewijzigd: de eenmanszaak wordt een N.V. Het gehele productieproces wordt logischer opgezet. De overdekte bakfiets wordt vervangen door een DAF-vrachtwagen. Het bedrijfsfront is logistiek aangepast met een overdekt perron. Het kantoor en de dienstruimten zijn aan de voorkant van het bedrijf gesitueerd. Daarachter ligt een moderne hal met veel lichtinval. Inmiddels was deze boekbinderij de grootste van Zuid Nederland! Het personeelsbestand is gegroeid tot zestig. Daarmee zijn ook Piets taken veranderd. Van boekbinder pur sang wordt hij de leidinggevende, zet de strategische lijnen uit en houdt de efficiency in de gaten.

Naar een groot bedrijfspand

In 1969 wordt een nieuw fabrieksgebouw, ontworpen door de architecten Van de Kerkhof en De Vries) aan de Meerenakkerweg opgeleverd. Het heeft een oppervlakte van 4.500 vierkante meter.

Aan de voorzijde liggen het kantoorgedeelte en de kantine. Daarachter de productiehal met een oppervlakte van maar liefst 3.000 vierkante meter. Een veranda geeft een overzicht over de werkvloer en het gehele productieproces. De kantoorruimten aan de ene kant en de fabriekshal aan de andere zijde, ongeveer 3 treden lager. De machines zijn volgens een uitgekiend routingschema geplaatst. Er is gezorgd veel lichtinval. Een kops

het bedrijfspand van de boekbinderij aan de Meerenakkerweg.(afb. AMGB de Wit)

houten vloer zorgt voor minimaal lawaai. Automatische afzuiging en verwerking van het afvalpapier vergemakkelijken het werk. Voor veiligheid en gezondheid is gezorgd: een sprinklerinstallatie, rechtstreeks alarm bij de brandweer en klimaatbeheersing. Er werken dan tachtig personeelsleden. Men bindt garenloos in, hecht, plakt, niet, bandeert, en zo voorts. Dat zorgt voor veel bulkopdrachten. Het ambachtelijke handwerk van het “boekbinden” bestaat daar niet meer!

Sinds 2002 is het bedrijf onderdeel geworden van Roto Smeets Group in Weert en heeft nu de naam De Wit Binders. In 2011 nog roemde de vestigingsmanager het Eindhovense bedrijf met volle overtuiging: ”De Wit Binders heeft een naam in Europa. In deze branche kent iedereen dit bedrijf.”

AMGB (Louis) de Wit november 2013

Geraadpleegde bronnen: ’Hallenweg’ (uitgave: KvK & F te Eindhoven)
Eindhovens Dagblad 19 november 1959
Nieuwe Eindhovense Krant: 18 en 28 november 1959
Intergrafia (weekblad voor de grafische en aanverwante bedrijven: 7 december 1959
Graficus (weekblad voor de grafische vakken in Nederland: 17 november en 8 december 1959)
Magnus (Orgaan van de Nederlandse Bond van Boekbinders-Patroons: 5 december 1959
brochures, receptieboeken, feestgids tienjarig bestaan en mondelinge overleveringen door familieleden, onder meer Piet en Riek de Wit – van de Ven.