Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Hans Jonker

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jonker, Hans (Johannes Lodewijk Henricus), hoogleraar Technische Hogeschool, voorzitter Culturele Raad gemeente Eindhoven

  • ’s-Gravenhage 19 maart 1901

† Eindhoven 12 juli 1963

Na de H.B.S. en de studie van elektrotechnisch ingenieur aan de Technische Hogeschool te Delft treedt hij op 1 augustus 1925 in dienst van de Coöperatieve Suikerfabriek Dinteloord te Stampersgat, totdat hij op 1 juli 1927 bij de N.V. Splendor Gloeilampenfabrieken in Nijmegen gaat werken en per 1 januari 1930 bij het Natuurkundig Laboratorium van Philips in Eindhoven in dienst treedt. Hij zet een ontwikkelingslaboratorium op in de radiobuizenfabriek en krijgt in 1936 de leiding over de onderzoeksgroep elektronenbuizen.

In de tweede wereldoorlog promoveert hij in 1942 op het proefschrift Stroomverdeling in versterkerbuizen. In 1949 wordt hij docent elektrotechniek aan de TU Delft en in 1952 wordt hij er buitengewoon hoogleraar met als opdracht het geven van onderwijs in de eigenschappen en werking van elektronenbuizen. Hij reist naar Amerika en Canada en geeft veel lezingen Wanneer Eindhoven een Technische Universiteit krijgt, wordt prof. Jonker als een van de eersten gewoon hoogleraar en voorzitter-beheerder van de afdeling elektrotechniek. Bij de vierde dies natalis op 22 september 1960 houdt hij als waarnemend rector magnificus de diesrede.

In talloze besturen is hij actief o.a. als vice-president van de afdeling Electronics van de Union Radio Scientifique International, vice-voorzitter van het Nederlands Radio Genootschap en Katholieke Vereniging van Ingenieurs. Hij was voorzitter van de Stichting Bevordering Elektrotechnisch Vakonderwijs en maakte ook deel uit van de commissie Centraal Normalisatiebureau en de raad van bestuur van de PNEM.

Als amateurtekenaar en -schilder maakt hij zich ook lokaal verdienstelijk o.a. als medeoprichter van Kunstkring De Kempen, het Academisch Genootschap, Akademie voor Industriële Vormgeving en Eindhovense Museumkring. Van 1949 tot 1962 is hij voorzitter van de Culturele Raad van de gemeente Eindhoven en neemt als vice-voorzitter zitting in de opvolgende Kunststichting Eindhoven.

Ook is hij lid van de commissies stadsverfraaiing en decoratieve aankleding van scholen en president-curator van de Eindhovense OMO-scholen. Het voorstel voor een gouden cultuurpenning van Eindhoven haalt het niet. Wel wordt in 1963 door het bestuur van de Kunststichting Eindhoven de Prof. Jonkerpenning ingesteld, die uitgereikt kan worden aan personen, die zich verdienstelijk voor het kunstleven van de stad Eindhoven hebben gemaakt. De door Felix van der Linden gemodelleerde penning komt begin 1966 klaar en wordt uitgereikt in 1966 aan prof. dr. ir. J.L.H. Jonker (postuum), Theo B.M. van Eupen (postuum) en Jan Franse, in 1969 aan Ben C.J. Ullings en aan Jan M. Smit.

Een portret van Jonker door de beeldhouwer Leo Molodochani uit 1964 bevindt zich op de Technische Universiteit Eindhoven.


Bronnen:

Veelzijdig en bezielende geleerde. Prof.dr.ir. J.L.H. Jonker hartelijk gehuldigd, in: Eindhovens Dagblad van 17 januari 1955
Prof. Dr. Ir. J.L.H. Jonker (62) vrijdag j.l. overleden. Groot verlies voor Eindhovense gemeenschap, in: Eindhovens Dagblad van 15 juli 1963, 2
Verlies voor T.H. Eindhoven en gewest. Prof. dr. Ir. J. Jonker zaterdag overleden, in: Nieuwe Eindhovense Krant van 15 juli 1963, 3
Prof. Jonker door velen naar laatste rustplaats begeleid, in: Nieuwe Eindhovense Krant van 17 juli 1963, 2

Peter Thoben 2013