Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

L. Evers-Knarren

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Versie door Jfmhusken (overleg | bijdragen) op 10 nov 2013 om 13:20 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Niet bij elk bedrijf slaagde de uitgroei naar een groot filiaalbedrijf. Dat blijkt uit de geschiedenis van Leon Evers-Knarren.<br /> Vanaf de Markt gezien lag vroe...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Niet bij elk bedrijf slaagde de uitgroei naar een groot filiaalbedrijf. Dat blijkt uit de geschiedenis van Leon Evers-Knarren.

Vanaf de Markt gezien lag vroeger direct rechts, vooraan in de Nieuwstraat een driehoekig winkelpand waarin J.J. van Dijck onder de bedrijfsnaam J.J. Van Dijck-Wickering in het laatste kwart van de vorige eeuw een winkel dreef in porcelein- en aardewerk, glas, kristal en andere huishoudelijke artikelen. Twaalf jaar na Van Dijcks overlijden verkocht zijn vrouw de winkel aan de jonge Roermondse zakenman Paul Leon Guillaume Evers, die getrouwd was met Maria Ida Hubertina Knarren. Op 26 februari 1902 vestigde het echtpaar zich in Eindhoven.

Zij zouden hier maar enkele jaren blijven, want, nadat zij de winkei van Kluitmans-Emans aan de Helmondse Kerkstraat hadden gekocht, verhuisden zij in februari 1907 naar Helmond. In Eindhoven werd een bedrijfsleidster aangesteld. De verhuizing wekt de indruk dat het bedrijf in Helmond het belangrijkste moest worden, maar helaas bleef het verhoopte succes daar uit. Begin 1910 werd de zaak opgeheven en verhuisde de familie Evers naar München- Gladbach (tegenwoordig Mönchengladbach).

Het Eindhovense bedrijf bleef nog bestaan tot in 1913. Toen werd ook hier de winkel gesloten. Op verzoek van Leon Evers verkocht deurwaarder Van der Sommen de winkelinrichting en de voorraden uit. De veiling betekende voor Evers overigens geen definitief afscheid van de stad, want enkele weken later opende hij bij de weduwe J. Otten- van Dinther aan de Nieuwstraat een monsterkamer, waar de Eindhovenaren een keuze konden maken uit een luxe collectie kristal, bestekken en porceleinen serviezen. Blijkbaar was hij nog steeds in dezelfde branche actief: met zijn kijkshop zou hij in Eindhoven echter geen succes hebben.

Jan Spoorenberg 1993

bronnen:

  • RHCe, index P.C. de Haas-van de Boer
  • Gemeentearchief Helmond, bevolkingsregisters
  • Zuid-Willemsvaart advertentie 9-3-1907