Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.
Culturele Raad gemeente Eindhoven
Culturele Raad gemeente Eindhoven.
Nadat de gemeenteraad op 7 maart 1949 de Culturele Raad met het Cultuurfonds heeft ingesteld, begint de raad op 13 september 1949 haar werk en na 127 vergaderingen beëindigt ze dat op 10 december 1962. De taken, uitgebreid met initiërend en uitvoerend werk, gaan op in de Kunststichting Eindhoven.
Onderwerpen binnen het werkveld zijn algemene taken als subsidietoedeling, vermakelijkheidsbelasting, amateuristische kunstbeoefening (SKVE), stadsverfraaiing en kunst aan gebouwen.
Verder concrete culturele onderwerpen zoals ballet en dans, muziek (Brabants Orkest), toneel en theater (Zuidelijk Toneel), zang, aankoop kunstwerken en het recreatieoord en de restauratie van de Genneper watermolen.
Maar ook het meedenken aan het oplossen van problemen van een nieuwe schouwburg, de atelierruimten, het filmvraagstuk, een moderne expositiehal, de geschiedschrijving van Eindhoven, het cultureel jaarboek, cultuur- en aanmoedigingsprijzen, enz.
In die laatste vergadering spreekt men zich uit tegen de afbraak van het oud stadhuis aan de Rechtestraat, maar het heeft niet gebaat, want in 1967 is het toch gesloopt.
Binnen de raad hebben naast voorzitter professor Hans Jonkers secretaris drs. Hein M.C. van der Waerden en lid Ben Ullings, die adviseur werd toen hij hoofd van het bureau culturele zaken werd, een belangrijke rol gespeeld en vele culturele initiatieven ontplooid.
Onderstaand een opsomming van de leden van de Culturele Raad: