Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.
Paterskerk of H. Hartkerk
Paterskerk of Heilig Hartkerk
Na de St. Catharinakerk id dit de tweede kerk op het grondgebied van de stad Eindhoven. Gebouwd in opdracht van de Paters Augustijnen, die het naastgelegen klooster Mariënhage al in 1891 hadden gekocht. De kerk valt niet onder het gezag van het Bisdom 's-Hertogenbosch, maar is eigendom van de kloosterorde van de Sint Augustinusstichting in Utrecht.
Het ontwerp van de kerk kwam tot stand onder leiding van de architecten P.J. Bekkers en J.P.I. Hegener. Door de Roermondse beeldhouwer Jean Geelen en diens zwager Theo Cox werd een Heilig Hartbeeld vervaardigd. Schilder J. Hoppenbrouwers uit Eindhoven kreeg de opdracht om het beeld te vergulden.
De Eindhovense aannemer Wilhelmus Henricus Booms, woonachtig aan het Stratumseind, heeft de bouw van de kerk tot zijn overlijden op 13 september 1897 begeleid. Daarna nam Hendrikus Johannes van der Waerden (1837-1927), smid van beroep, die verantwoordelijkheid over.
Het Heilig Hartbeeld werd op 19 maart 1898 op de toren geplaatst. Gijske Janssen, een 15-jarige jongen, stond op een platform boven op het puntje van de toren om aanwijzingen te geven voor een juiste plaatsing ervan. Na afloop kreeg hij als dank voor zijn gevaarlijke werk van de weduwe Booms-Kneepkens een gouden horloge. Weduwe Van Best-Pompen (1851-1922) had de kosten van het beeld voor haar rekening genomen. Het beeld is vier meter hoog en de afstand tussen de handen bedraagt vijf meter.
De bouw van de kerk werd op 15 april 1898 voltooid, waarna hij op 26 mei 1898 plechtig in gebruik werd genomen door de provinciaal Van Eert, die daarvoor toestemming van de bisschop van Den Bosch. Pas in 1916 vond de plechtige consecratie van de kerk plaats.
Het hoogaltaar van de kerk en veel beelden en altaren werden in het beeldhouwers-atelier van Jean Custers vervaardigd. Edelsmid Henricus van Gardingen
uit Eindhoven maakte de tabernakeldeur.
Glas-in-loodramen in de kerk zijn door een aantal welgestelden, zoals Hubert Smits, Willem Prinzen uit Helmond en de dames Smits- Van Oyen aan de kloosterorde geschonken.
Bronnen:
- Jean Coenen, Honderd jaar paterskerk in Eindhoven 18798-1998
Jos Hüsken 2013