Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Magazijn Hofstedde

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Versie door Jfmhusken (overleg | bijdragen) op 28 aug 2014 om 12:39 (Nieuwe pagina aangemaakt met '<big>'''Magazijn Hofstedde'''</big><br /> Op 28 juni 1912 openden de gebroeders Ter Hofstedde in het pand Rechtestraat 38 hun 9e winkel in glas, porselein en aarde...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Magazijn Hofstedde

Op 28 juni 1912 openden de gebroeders Ter Hofstedde in het pand Rechtestraat 38 hun 9e winkel in glas, porselein en aardewerk, geëmailleerde huishoudelijke artikelen, galanterieën en speelgoed. Dat was op de plaats waar in 1994 Electra en Hunkemöller Lexis te vinden waren. De hoofdvestiging van het bedrijf bevond zich in Hengelo, daarnaast waren in 1918 nog filialen in Almelo, Arnhem, Apeldoorn, Deventer, Enschede, Hengelo Winterswijk en Zwolle, terwijl later nog een winkel in Kampen zou volgen.

Eindhoven lag dus opmerkelijk ver buiten het eigenlijke werkgebied. In of voor 1918 nam filiaalhouder H.J. Goosselink de zaak over. Hij bleef echter binnen het grote verband werken, wat tot uitdrukking kwam in de vermelding op zijn rekeningen: "comb(inatie) Hoffstedde". In 1920 verbouwde hij zijn pand waarbij een open plaats en enkele aangrenzende ruimten bij de verkoopruimte werden getrokken. In 1927 werd de winkel gesloten en verhuisde de familie Goosselink naar St.Oedenrode. Enkele maanden later werd in het winkelpand de HEMA gevestigd.

Bronnen:

S.A.R.E.,RHCe, bouwtekeningen pand Rechtestraat, index P.C. de Haas-van de Boer, overige indices kranten, collectie brief- en rekeninghoofden;
Gemeentearchief Zwolle, Informatie uit adresboek 1910 en kadastrale gegevens (met dank aan drs. F.C. Berkenvelder);
Gemeentearchief Hengelo, algemene Informatie (met dank aan de heer C.W.B. Bakker);
Rijksarchief In Overijssel, archief Kamer van Koophandel Zwolle, dossier handelsregister;
Informatie van de heer J. Schwertasek van de Stichting Oald Hengel.

Jan Spoorenberg 1994