Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Een plausibele verklaring voor de naam Eindhoven

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een plausibele verklaring voor de naam Eindhoven

Jan Melssen schreef in het tijdschrift Brabants Heem (1983) een uitgebreid stuk over de vroegste geschiedenis van de parochies in Blaarthem.
Daar meldde hij herhaaldelijk het woord "Ynde" als verklaring voor het woord "hek" en afsluiting in een plaats om het vee tegen te houden.
Jan Timmers droeg in 1985, met de tekst van Melssen in het achterhoofd, een alternatief aan voor het ontstaan van de plaatsnaam Eindhoven. Die was vooral gebaseerd op het lidwoord "ter", dat normaal (in Gemert) bij het woord Ynde werd gebruikt. Timmers herleidt uit oude teksten, dat een ynde de oude term is voor een hek, een poortje of draaiboom, die op plaatsen is neergezet om het vee te weren van de in gebruik zijnde akkers.
De naam Eindhoven zou dan kunnen worden uitgelegd als: een hoeve bij een draaiboom/hek of eventueel ook: een draaiboom/hek die bij een hoeve is geplaatst’.

Literatuur:
Timmers, J., Over de ynde. in: Brabants Heem , jaargang 37 (1985), p. 80-86.
Timmers J. Toponiemen als Ter Ynde en Yndhove, in: Gemerts Heem 1983 p. 97-103
Melssen J.Th.M., De verdwenen parochie... of hoe Eindhoven een Keulse bisschop van haar grondgebied bande, In: Brabants Heem 35 (1983), p. 14

JH 2021