Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Dommelstaete: verschil tussen versies

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '<big>'''Dommelstaete'''</big><br /> Gebouwd 1990<br /> Appartementsgebouw aan de Paradijslaan 17-155, op iets meer dan een steenworp afstand van de Dommel. De naa...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
<big>'''Dommelstaete'''</big><br />
[[bestand:Dommelstaete.jpg|thumb|right|300px|Deel van appartementencomplex Dommestaete aan de Paradijslaan]]<big>'''Dommelstaete'''</big><br />
Gebouwd 1990<br />
Gebouwd 1990<br />



Huidige versie van 6 mrt 2016 om 10:05

Deel van appartementencomplex Dommestaete aan de Paradijslaan

Dommelstaete

Gebouwd 1990

Appartementsgebouw aan de Paradijslaan 17-155, op iets meer dan een steenworp afstand van de Dommel. De naam is niet op het gebouw aangebracht.
Het eerste deel van de naam is duidelijk, het tweede is een minder gelukkige keuze. Helaas doet het achtervoegsel state het goed in bepaalde kringen. Wellicht is de gedachte dat het woord samenhangt met status of statig. In werkelijkheid was een state een Friese boerderij met stemrecht, later ook wel een belangrijk woonhuis op het Friese platteland. De term hoort dus niet in onze streek thuis en zelfs in Friesland heeft hij niets met een flatgebouw te maken (behalve dan natuurlijk als het flatgebouw op de plaats van een vroegere state staat).

Aan het achtervoegsel state is hier nog een letter e toegevoegd. Vermoedelijk wordt hiermee getracht een illusie van deftigheid of ouderdom te wekken.

J. Spoorenberg
in: ’t Gruun Buukske 1993 78, 146 en 1995 9