Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

De Keurvorst van Beieren: verschil tussen versies

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 14: Regel 14:
[[categorie:Architectuur]]
[[categorie:Architectuur]]
[[categorie:Burgerlijk bouwen]]
[[categorie:Burgerlijk bouwen]]
[[categorie: Huisnamen van panden vóór 1940]]
[[categorie:Woonhuizen per straat]]
[[categorie:Woonhuizen per straat]]

Versie van 19 feb 2019 10:17

De Keurvorst van Beieren, huisnaam

In het schepenbankarchief van de stad Eindhoven zijn de volgende gegevens over aan- en verkoop van het pand Markt 35 verzameld:

Tot 1714 was het huis met de naam "De Ceurvorst van Beieren" in bezit van Jaco van der Meijden en Anna Maria Smits. Nadat beiden zijn overleden wordt Willem Legrelle (Legrain) de nieuwe eigenaar.
Vervolgens koopt Willem van den Bosch in 1742 het pand, dat dan de naam "Hertog van Beieren" draagt. Familieleden Gerard Schaets en Johanna van Rijsingen worden ook nog even als eigenaren genoemd.
1762 koopt Johan Vogels het huis, nog steeds aangeduid als "de Hertog van Beijeren" maar ook als "Hof van Beieren" op de Markt. Dat we hier steeds met hetzelfde pand van doen hebben, blijkt steeds opnieuw uit de namen van de eigenaren van de belendingen (de buren). Die sluiten aan. Maar in datzelfde jaar 1762 koopt Christiaan Arnold van Rijsingen het huis terug van Johan Vogels. Dit "recht van vernadering" heeft hij, omdat hij als een direct familielid van de vorige eigenaren optreedt.
In 1777 kopen fabrikant Johannes Strijbosch en Maria de Haas uit Gemert het pand met de naam de Hertog van Beijeren. Johannes (Jan) van der Velden is vervolgens in 1816 de volgende eigenaar. Zijn weduwe is in 1832 de eigenares van het pand, als alle eigendommen en hun eigenaren in het kadaster worden vastgelegd.
Het huis krijgt dan het perceelnummer A061. Weduwe Van der Velden laat in 1839 het complete huis afbreken. Op de legenda van de hulpkaart die toen is getekend, is vermeld: het huis is in 1840 geheel afgebroken en op dezelfde fundamenten weer geheel nieuw opgebouwd en achter in de tuin een loods bijgebouwd.
Het nieuwe logement krijgt de naam "het Posthuis" en ook "Hotel des Postes". Achter het pand lagen de stallen voor de paarden, de postkoets en de diligence.

JH 2019