Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Eugène Goulmy & Baar

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Versie door Jfmhusken (overleg | bijdragen) op 6 jan 2019 om 22:42
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Enkele sigarenbandjes van het merk Flor Fina (collectie Hüsken)

Koninklijke Nederlandsche sigarenfabrieken Eugène Goulmy & Baas

Eugène Marie Victor Goulmy werd in 1865 in 's-Hertogenbosch geboren. Nadat hij al in 1887 in Amsterdam met een sigarenfabriekje was gestart, sloot hij op 1 juli 1890 een overeenkomst met de van Stad Hagen in Duitsland geboortige financier Rudolph August Baar om samen verder te gaan. Volgens Van Gaal stichtten zij datzelfde jaar in 's-Hertogenbosch een tweede fabriek; in 1891 kreeg hij een hinderwetvergunning voor de daarvoor noodzakelijke sigarendrogerij. Goulmy woonde toen nog in Amsterdam. In verband met de bouw van een nieuwe en voor toenmalige begrippen grote en moderne sigarenfabriek vestigde hij zich in 1897 met zijn gezin in zijn geboortestad. Zijn naam was daar inmiddels gevestigd.

Een groot aantal prominenten, waaronder de Commissaris van de Koningin, waren in 1898 bij de ingebruikname van het gebouw aanwezig. In tegenstelling tot andere fabrieken, fabriceerde de onderneming niet alleen sigaren, maar exploiteerde zij daarnaast nog een keten van detailzaken. In het tegenwoordige Eindhoven waren in 1912 winkels gevestigd in Eindhoven en Woensel. Karel Vermeeren herinnert zich, dat de winkel "Flor Fina" in de Eindhovense Markstraat (tegenover De Gruyter) gedreven werd door de familie Van de Ven-Retera; ik weet niet wie toen de filiaalhouder in Woensel is geweest.

Op 15 februari 1921 vond daar een wisseling van de wacht plaats, want E. Goulmy & Baar maakte toen in de krant bekend, dat zij M. Tielemans als filiaalhouder had aangesteld in "House Bouquet" aan de Fellenoord 71. Karel herinnert zich dat deze winkel in latere tijd werd gedreven door de heer De Bont; nog later kreeg Jamin een vestiging in het pand. Intussen was in 1913 ook Karels vader filiaalhouder geworden; op 28 juni werd in de krant aangekondigd dat die avond (openingen hadden vrijwel altijd 's avonds plaats) in de Kerkstraat het sigaren- en sigarettenmagazijn "Cuba" zou worden geopend. Zoals bij de andere filialen was er alleen het "beroemde fabrikaat" van Eugène Goulmij & Baar te koop.


Meer winkels zouden er in Eindhoven niet meer komen.

Ofschoon de onderneming in 1921 in heel Nederland in totaal 80 filialen telde, is zij toen vermoedelijk al over het hoogtepunt van haar bloei heen geweest. Daarna kregen de filiaalsluitingen langzamerhand de overhand op de nieuwe openingen. In 1922 werden in Eindhoven de winkels op de Fellenoord en in de Kerkstraat afgestoten, een jaar later gevolgd door de zaak aan de Marktstraat. In maart 1927 telde de onderneming - waarvan de hoofdzetel inmiddels van Amsterdam naar 's-Hertogenbosch was verplaatst - nog 32 winkels. Twee jaar later viel het besluit de onderneming te liquideren.


In het najaar nam Piet Vermeeren Willem II het productiebedrijf uit Valkenswaard over. De liquidatie van de oude onderneming was tien jaar later nog steeds niet afgerond. A.A. Baar uit Amsterdam trad toen op als liquidateur, want R.A. Baar was intussen overleden en E. Goulmy afgetreden als directeur. Het bericht uit 1939 is het laatste wat we van het bedrijf hebben. In 1948 werd de naam door de Kamer van Koophandel uitgeschreven uit het handelsregister.

Bronnen:

  • Dr. F.J. van Gaal, Socialisme en zelfstandige arbeidersbeweging In 's-Hertogenbosch 1886-1923 (Tilburg 1989), 9 tm 12;
  • Streekarchief Regio Eindhoven (RHCe), Meierijsche Courant 10-10-1912 en 15-2-1921 (volgens het kaartsysteem mevr. P.C. de Haas-van den Boer);
  • Rijksarchief In Noord-Brabant, Archief Kamer van Koophandel (KvK) In 's-Hertogenbosch, handelsregister, dossier 1771;
  • Stadsarchief 's-Hertogenbosch, geboorteregister 1865, bevolkingsregister 1897 en gemeenteverslag over 1891;
  • Informatie van de heer Karel Vermeeren.