Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

PSV Voetbalvereniging

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De voetbalvereniging Het Philips' Elftal, dat toen in een rood-wit shirt speelde, ging in 1913 op in het toen opgerichte P.S.V.

Het voetbalspel had in die jaren de harten van veel sportminnaars veroverd. Er kan een hele opsomming van clubs worden gemaakt, die in 1912 en latere jaren werden opgericht. Maar die lijst zou trouwens nooit volledig zijn, want soms verdwenen clubs door opheffing of fusie, waarna nieuwe verenigingen onder dezelfde naam werden opgericht. Door de onvolledigheid van het sportnieuws in de lokale kranten is dit proces niet steeds te volgen.
Enkele verenigingen kunnen hier nog genoemd worden om aan te geven dat P.S.V. niet de enige fabrieksvereniging is gebleven.
In 1915 werd P. en V. opgericht voor de werknemers van sigarenfabriek Van der Putt en de Vlam, korte tijd later gevolgd door Willem de Zwijger, waarin de sigarenmakers van J. van der Heyden de voetbalsport beoefenden. In 1917 volgde nog een club van de sigarenmakers van Karel I, maar deze vereniging bracht niet het gehoopte succes; in 1919 zouden de sigarenmakers van Van Abbe echter voor de tweede maal hun entree maken, toen het oude Excelsior werd omgedoopt in Karel I. Van de Eindhovense voetbalverenigingen had Het Philips' elftal de meeste kwaliteit, althans na de oprichting van P.S.V. in 1913. Het zou in 1914 opnieuw aansluiting hebben gekregen bij de B.V.B,, de Brabantse Voetbalbond, maar promoveerde al in 1916 naar de derde klasse van de Nederlandsche Voetbal bond, in 1918 naar de tweede en in 1921 tenslotte naar de eerste, de hoogste die er toen was.
Toen P.S.V. in 1921 naar de eerste klasse promoveerde, sloegen de twee andere grote Eindhovense voetbalclubs de handen ineen. Dat waren Sparta Gestel en E.V.V. die onder de naam E.V.V. doorgingen. Een jaar later werd het nieuwe E.V.V. Eindhoven afdelingskampioen en eveneens eersteklasser.

Bron:
Deel uit het artikel "Voetbal in Eindhoven 1896-1920"
J. Spoorenberg
in: 't Gruun Buukske 1987-99