Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

1648: Opnieuw twee nieuwe lindebomen op de Markt

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Versie door Jfmhusken (overleg | bijdragen) op 9 jun 2018 om 11:16 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Bestand:Ansicht Markt 3.jpg|thumb|right|500px|Ansichtkaart waarop de noordelijke lindeboom uit 1648 nog is afgebeeld. Een korte tijd nadat deze opname gemaakt is,...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ansichtkaart waarop de noordelijke lindeboom uit 1648 nog is afgebeeld. Een korte tijd nadat deze opname gemaakt is, werd de boom gekapt.

Opnieuw twee nieuwe lindebomen op de Markt

Al tijdens de Tachtigjarige Oorlog stond er een lindeboom op de Markt. Het is niet duidelijk wanneer die geplant is. In 1624 was de boom dood en werd hij door een jong exemplaar vervangen. Hetzelfde jaar werd aan de andere zijde van de markt nog een tweede linde geplant.(1)

Karel Vermeeren schrijft in zijn bekende boek "Tussen Gloeikouske en Gloeilamp" terecht uitvoerig over de linden.
Dank zij zijn verhaal vond ik een oud krantenartikel waarin Lodewijk Houben, die in 1890 de geschiedenis van Eindhoven beschreef, beweerde dat het stadsbestuur in 1648 in Zeelst opnieuw twee bomen kocht.

Een archiefonderzoekje leert dat dit klopt. In het genoemde jaar werden twee nieuwe linden geplant, een op de Botermarkt en een op de Korenmarkt. De bomen die in 1624 waren
geplant (1), waren blijkbaar doodgegaan.
Overigens had Houben in 1888 de indruk, dat de noordelijke boom, die toen een omtrek van ongeveer 6 meter had, ouder was dan het zuidelijke exemplaar.(3) In 1916 zijn de twee bomen omgehakt.

noten:
1- Zie het artikel van J. Melssen in 't Gruun Buukske 1991,79. Zie hiervoor ook het artikel "Nieuwe linden op de markt" in deze encyclopedie.
2- "De groote linde op de Mark", Meierijsche Courant 23 juni 1888.

Jan Spoorenberg
in: 't Gruun Buukske 1992,72