Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Martinus Pol

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Versie door Jfmhusken (overleg | bijdragen) op 24 aug 2015 om 11:42
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Martinus Reinerus Pol, banketbakker

* Voorst 20 november 1883
† Eindhoven 6 december 1951
Martinus Pol voor zijn American Lunchroom. (afbeelding AMGB (Louis) de Wit)
Martinus Pol. (afbeelding AMGB (Louis)de Wit

Martinus is de oudste zoon van koopman Bernardus Wilhelmus Pol (1847 - 1932) en Marietje (Mietje) de Weerd (1855 - 1932). Het gezin is woonachtig in Voorst, een dorpje in de buurt van de IJssel, iets ten zuiden van Deventer. Martinus volgt in Amersfoort een opleiding tot (banket)bakker en werkt daarna in Hilversum en Laren. Dan gaat hij naar Eindhoven en komt als bakkersgezel in dienst bij bakkerij Van den Boer op de Demer.
In 1912 huwt hij met Maria Elisabeth (Betsie) van Heuven. Hij voert daarna een luxe brood- en banketzaak in het pand aan de Markt 4a, waar zijn vrouw en schoonmoeder een Cafe-Logement bezaten. Sinds 1920 is het echtpaar eigenaar van het buurpand aan de rechterzijde met nummer 5, dat vervolgens als American Lunchroom wordt beheerd.

Martinus maakt ook zelf banket, getuige het persoonlijke recepten-boekje uit 1908 waarin tientallen recepten genoteerd staan. Zijn oudste dochter Mia heeft ook nog enige tijd in de lunchroom gestaan. Buiten wordt reclame gemaakt voor ’Ringers cacao en bonbons’. Martinus zit in het bestuur van Marktbelangen, opgericht in 1908, met mede bestuursleden zoals slager Cleven en sigarenwinkelier Strijbos. Ze bezoeken onder meer jaarbeurzen. Na de verkoop van de lunchroom in 1937 verhuizen Martinus en Betsie Pol naar Strijp.


Twee eenvoudige voorbeelden volgens het receptenboekje van Martinus Pol uit 1908:

Vleeschcroquetten:
8 stukjes vleesch (kalfs) aftrekken met wat zout en foelie of laurierblad
2 kruidnagels en stukje ui
Goed gaar koken
Dobbelsteentjes snijden, boter oplossen
Zoo veel bloem er bij tot het goed stijf wordt
Dan de bouillon van het vleesch erbij doen tot het een dikke saus wordt
Het vleesch er doorheen roeren
Verder het zelfde als de Garnalen Croquetten
Door paneer rollen, door eiwit halen en weer door paneer rollen, dan bakken
Vet kan plantaardig zijn of dierlijk vet zijn. Kan men het beste probeeren als het kookend is door er een droppel water er in te laten vallen en dan moet het flink sissen
Alles roeren met een gard

mocca Creme
1 eieren dooier
3 lood suiker
1½ maatje koffie met 3 lood bloem
1 ons boter

n.b.:

-een lood is 14,65 gram (soms 10 gram)
-een maatje: geen bevredigend antwoord gevonden.

AMGB (Louis) de Wit, november 2013


bronnen:
receptenboekje uit 1908
't Gruun Buukske jaargang 1987 pagina 53 e.v.
Krantenknipsels, en mondelinge overleveringen door de (schoon)kinderen van MR Pol en ME Pol van Heuven. Met name de oudste dochter, Maria / Mia W.G. de Wit –Pol (1913 - 2008), heeft in vroegere jaren veel kennis overgedragen