Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Begijnenhof

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Versie door Jfmhusken (overleg | bijdragen) op 9 jan 2019 om 18:20
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Begijnenhof, wijkje in het stadscentrum

afbeelding uit de Eindhovensche Illustratie uitgegeven op 7 februari 1930

Het Begijnenhof komt in de archieven van de gemeente Eindhoven al lange tijd voor. Al voor 1685 wordt een halve hof verkocht, die achter begrensd wordt door het Bagijnstratien RHCe inv. 1599-171 verso).
In het jaar 1700 wordt in het schepenbankarchief melding gemaakt van "De Bagijnhoff" in de jurisdictie van Eindhoven. Johan Postel verkoopt zijn aandeel aan Maria Boixhorn, de weduwe van Nicolaes Coppens (RHCe inv. 1602-230 verso).
In een akte uit 1735 wordt een weide verkocht, die gelegen is aan het Bagijnstraatje. Aan de voorzijde ligt het kerkhof, aan de acherzijde de brandgraaf. Links en rechts liggen Bagijnstraatje en een Brandgraaf (RHCe inv. 1731-305). Deze wei ligt dus tussen de huidige Begijnenhof, de kerk en de Wal

kaart van Van Deventer uit circa 1560

Ook in 1762 wordt een weide, die tot tuin is gemaakt, verkocht door de overleden echtpaar Jan Leenderts van de Kerkhof en Johanna Nettenberg. De Bagijnenstraat ligt aan de voorzijde en de Stadsvest is achter gelegen. Links en rechts liggen het kerkhof en de brandgraaf. Dus ook hier ligt de wei dus tussen de huidige Begijnenhof, de kerk en de Wal. In 1800 wordt de wei weer verkocht en wordt dan de tuin "het velt genaamd Bagijnhoff" genoemd.

kaart van Hoogenberg met de situatie voor 1528.

Op de kaart van Baudartius zien we zuidelijk achter de kerk enkele huizen staan en verder alleen maar weilanden en tuinen. In deze situatie is de stad nog sterk verkleind. Ook op de kaart van Hoogenberg zien we op die zelfde locatie een huis staan. Ook hier is de stad verkleind en door wallen en grachten omgeven. Beide genoemde kaarten geven vermoedelijk de situatie (ver) voor 1528 weer. Toen werden de grachten namelijk weer gedempt en de wallen verlegd.
De bekende kaart van Jacob van Deventer uit ca. 1560 toont ons de stad die door de Dommel in het zuiden begrensd wordt en dus duidelijk afwijkt van de situatie voor 1528. Op deze kaart zien we op de plaats, waar het huidige Begijnenhof ligt, een groot aantal huizen staan. Daar blijkt dus uit, dat pas na 1528 de straat is aangelegd en de huizen aan dat Begijnenhof zijn gebouwd.