Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

De Bruine Heer

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Tegen de ingangspartij van de Bruine Heer zijn kunstwerken van Albert Termote geplaatst. Deze hebben de naam: Dragers van het licht. (afbeelding archief Hüsken)
Het oude hoofdkantoor van het Philipsconcern aan de Emmasingel (afbeelding archief Hüsken)

Bruine Heer

Bouwjaar 1927

Hoofdgebouw van Philips (met de eigen code “EM”) uit 1927.

Op 8 september 1993 onthaalde de bekende columnist Ruud Groen de lezers van het Eindhovens Dagblad op een denkbeeldige rijtoer langs de "meest interessante gebouwen van Eindhoven".
Na gewezen te hebben op de bekende Witte Dame - "een doodgewone betonnen Philipsfabriek, waar ze een jaar of wat geleden in een vlaag van properheid de witkwast over hebben gehaald" - wees hij op de Bruine Heer aan de overkant, die de Eindhovenaren tot dan nog niet bij naam kenden. "Zoals u kunt zien getuigt deze benaming wat de kleur aangaat, van een scherp waarnemingsvermogen. Het gebouw maakt inderdaad een overwegend bruine indruk."
Zoals onder meer blijkt uit de bijdragen "Piccolo's in de 'Bruine Heer'" in het Eindhovens Dagblad van 6 december 1993 en "Toekomst 'Bruine Heer' aan een zijden draadje" in de krant van 18 januari 1994, lijkt de naam Bruine Heer sindsdien een begrip te zijn geworden. Dit dan (voorlopig) in tegenstelling tot de andere namen die Ruud Groen in zijn genoemde artikel lanceerde.

J. Spoorenberg
in: ’t Gruun Buukske 1993 78, 146 en 1995 9