Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

De Keurvorst van Beieren

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken

De Keurvorst van Beieren, huisnaam

In het schepenbankarchief van de stad Eindhoven zijn de volgende gegevens over aan- en verkoop van het pand Markt 35 verzameld:

Links van de boom staat het uit 1840 daterende Hotel de Bijenkorf, dat daarvoor Hotel des Postes, het Posthuis werd genoemd. Dit oude hotel is inmiddels in 1960 volledig verbouwd. De oude woning die voor het hier afgebeelde hotel op deze plaats stond, was genaamd "De Keurvorst van Beieren".

De huisnaam wordt in het schepenbankarchief van de stad Eindhoven herhaaldelijk vermeld.
Op 28-8-1714 werd het huis, "daer den Ceurvorst van Beijren uit hangt", dat eigendom was van de overleden Jacob van der Meijden en Anna Maria Smits, verhuurd aan Maria van Stratum en Marten Aelberts. J. van Poppel deelt dit huis in de categorie "hotels" in. Nadat beiden zijn overleden wordt Willem Legrelle (Legrain) de nieuwe eigenaar.
Vervolgens koopt Willem van den Bosch op 5-9-1742 het pand, dat dan de naam "Hertog van Beieren" draagt. Familieleden Gerard Schaets en Johanna van Rijsingen worden ook nog even als eigenaren genoemd.
Op 7-8-1762 koopt Johan Vogels het huis, nog steeds aangeduid als "de Hertog van Beijeren" maar ook als "Hof van Beieren" op de Markt. Dat we hier steeds met hetzelfde pand van doen hebben, blijkt steeds opnieuw uit de namen van de eigenaren van de belendingen (de buren). Die sluiten aan. Maar in datzelfde jaar, op 24-9-1762 koopt Christiaan Arnold van Rijsingen het huis terug van Johan Vogels. Dit "recht van vernadering" heeft hij, omdat hij als een direct familielid van de vorige eigenaren optreedt.
Per 29-11-1777 kopen fabrikant Johannes Strijbosch en Maria de Haas uit Gemert het pand met de naam de Hertog van Beijeren. Johannes (Jan) van der Velden is vervolgens per 20-5-1816 de volgende eigenaar. Zijn weduwe is in 1832 nog de eigenares van het pand, als alle eigendommen en hun eigenaren in het kadaster worden vastgelegd.
Het huis krijgt dan het perceelnummer A061. Weduwe Van der Velden laat in 1839 het complete huis afbreken. Op de legenda van de hulpkaart die toen is getekend, is vermeld: het huis is in 1840 geheel afgebroken en op dezelfde fundamenten weer geheel nieuw opgebouwd en achter in de tuin een loods bijgebouwd.
Het nieuwe logement krijgt de naam "het Posthuis" en ook "Hotel des Postes". Achter het pand lagen de stallen voor de paarden, de postkoets en de diligence.

Bronnen:
Schepenbankarchief Eindhoven van de genoemde jaren.
J. van Poppel, Oude huizen en hun namen, in: Oud Eindhoven, voorstudies tot de geschiedenis van Eindhoven, red. H. Mandos en A. Kakebeeke

JH 2019