Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

De Meierijsche Boer

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

De Meierijsche Boer, huisnaam

het oude pand van Moonen & Leijten omstreeks 1930.
een emaille schaaltje, uitgegeven tussen 1889 en 1930 door de firma Moonen & Leijten. Het schaaltje is met de hand gemaakt door F. Wolterman.

In 1889 kocht de firma Moonen en Leijten het woonhuis aan de Rechtestraat 45 met het daarbij horende huis met pakhuis en erf aan de Rozemarijnstraat. Wanneer de huisnaam De Meierijsche Boer was ontstaan, is niet bekend. Het huis werd namelijk sinds 1731 in de archieven vermeld onder de naam De Koning van Spanje.

In 1889 liet de firma Moonen & Leijten het pand van ouds genaamd 'De Meierijsche Boer' aan Rechtestraat 45 slopen en herbouwen tot magazijn- en winkel-woonpand.Firmanten waren Theodorus Josephus Moonen en Karel Benedictus Leijten. De firma was grossier in garen en band.
Direct na de aankoop lieten zij het pand aan de Rechtestraat verbouwen en in 1902 werd het ingebracht in de vennootschap.
Jaren later, in 1928 verkochten de eigenaren, toen als NV Handelsmaatschappij Moonen en Leijten optredend, de huizen aan de Rechtestraat en de Jan van Lieshoutstraat, aan de bekende koopman Wilhelmus Bodar. Die verkocht het geheel in 1929 aan Henricus Franciscus Johannes Brackel, die het pand aan de Rechtestraat liet herbouwen en inrichten als winkel voor de firma Brackel.
In 1930 werd het pand afgebroken ten behoeve van de nieuwbouw van de firma Brackel.
Dit pand bestaat anno 2019 nog steeds.


JH 2020