Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Henri van der Putt

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Versie door Jack (overleg | bijdragen) op 27 sep 2013 om 11:23
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een briefhoofd met daarop de tabaksfabriek van Van der Putt & De Vlam

Putt, Harry of Henri (Karel Lodewijk Hendrik) van der,

geb. 17 december 1887 Stratum

ovl. maart 1945 Duits concentratiekamp (mogelijk Bergen-Belsen).


Sigarenfabrikant, lid Tweede Kamer der Staten Generaal en burgmeester van Geldrop. Geboren als tweede zoon van sigarenfabrikant Johan Willem Lodewijk van der Putt (1858-1933) en Maria Hendrika Adriana de Vlam (1859-1930) bezoekt hij na lagere school en Hogere Burgerschool te Breda van 1905 tot 1908 het gymnasium aan het St. Willibrorduscollege van de Jezuïeten te Katwijk a/d Rijn.

Op 24 september 1912 is hij getrouwd met Adriana Johanna Maria van den Heuvel (1888-1978), dochter van fabrikant Vincent van den Heuvel, oprichter en eerste voorzitter van de Centrale Coöperatieve Boerenleenbank. Uit het huwelijk worden negen kinderen geboren, van wie politica Mia Renders-van der Putt, musicus Floris van der Putt, beeldhouwster Willy Slegers-van der Putt bekendheid genieten. Door de Waalwijkse kunstschilder Theo van Delft is zijn portret postuum geschilderd. In Eindhoven Geldrop en Waalre is een straat naar hem vernoemd. Broers van hem zijn wethouder Piet van der Putt (1885-1958), advocaat mr Jo (Johan Joseph Adolf) van der Putt (1891-1966) en arts Louis (Joseph Albert Lodewijk) van der Putt (1895-1981).

Hij reist om praktische handelservaring en talenkennis op te doen naar België, Engeland, Duitsland en Denemarken. In 1913 treedt hij toe tot de firma Van der Putt & De Vlam en wordt in 1919 firmant. In 1920 wordt hij directeur van de sigarenfabriek in Neerpelt en is actief in Belgische werkgeversorganisaties o.a. als oprichter van het Algemeen Christelijk Verbond van Werkgevers te Antwerpen, waarvoor hij geridderd is in de Kroonorde van België en in de Orde van H. Gregorius de Grote. Bij de omvorming tot NV Van der Putt en De Vlam’s Sigarenfabrieken vormen hij en zijn neef René de Vlam de directie, totdat de familie De Vlam in 1931 uit het bedrijf stapt.

Als NV Kosmos Sigarenfabrieken v/h Van der Putt & De Vlam NV gaat de firma verder, maar komt in moeilijkheden. Terwijl hij zijn directeurschap tot 1937 continueert zit hij voor de RK Staatspartij van 9 mei 1933 tot 1 juni 1939 in de Tweede Kamer, waar hij zich bezig houdt met economische, financiële en waterstaatsaangelegenheden en lid is van de vaste commissie voor overleg inzake handelspolitieke aangelegenheden. Met ingang van 1 juni 1939 wordt hij benoemd tot burgemeester van Geldrop als opvolger van mr N.F. Fleskens.

Vanwege zijn weigering burgers voor tewerkstelling aan te wijzen wordt hij op 6 juli 1944 opgepakt en naar concentratiekamp Vught overgebracht en vervolgens getransporteerd naar Sachsenhausen en Bergen-Belsen, waar hij vermoedelijk in maart 1945 is overleden.


Een briefhoofd met daarop de tabaksfabriek van Van der Putt & De Vlam

Van der Putt heeft talloze bestuursfuncties bekleed:

secretaris en vanaf 1918 voorzitter RK Bond van Sigarenfabrikanten kring Eindhoven

vanaf 1922 lid Kamer van Koophandel voor Oost-Brabant

vanaf 1924 lid commissie van deskundigen voor tabaksaccijns

van 1928 tot 1942 voorzitter Nederlandsche R.K. Vereeniging van Sigarenfabrikanten lid Raad van Commissarissen La Chapelle's parketfabrieken Breda en NV Tricotage-atellier te Treebeek

voorzitter Nederlandse Bedrijfsvereniging voor Ziekengeldverzekering

bestuurslid RK Werkgeversvereniging afdeling Eindhoven en bisdom ’s-Hertogenbosch

vanaf 1930 voorzitter Pensioenfonds

vanaf 1931 voorzitter Vereniging tot bevordering van de economische belangen van de tabaksindustrie

vanaf 1933 voorzitter Vereniging van RK ziekenhuizen

van 1934 tot 1939 lid Nijverheidsraad

lid Raad van Arbeid

voorzitter afdeling Grootbedrijf Kamer van Koophandel Oostelijk Noord-Brabant

voorzitter Gezinstoeslagfonds

bestuurslid Sint-Josephziekenhuis Eindhoven

lid Raad van Toezicht R.K. Handels-Hogeschool Tilburg

lid commissie van Toezicht Gemeentelijke Werklozendienst

voorzitter, betrokken bij de oprichting van het Radiomonument in het Stadswandelpark

voorzitter betrokken bij de oprichting van een Wilhelmina-herinneringsbank in het Philips-De Jonghpark door de Vereeniging Princevlag.


Peter Thoben 2013