Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Hoedenfabriek Wed. C . Spoorenberg & Zn, hofleverancier

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Versie door Jfmhusken (overleg | bijdragen) op 28 feb 2016 om 13:18
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
De firma Wed. J. Spoorenberg, volgens het briefhoofd zowel hofleverancier als koninklijke onderneming ((archief Jan Spoorenberg)
Hoedenfabriek Wed. C . Spoorenberg & Zn, hofleverancier

In 1896 kreeg G.A.H. Spoorenberg als achtste Eindhovense onderneming het recht het wapen van koningin-regentes Emma te voeren.
Spooorenberg was sinds 1872 eigenaar van de hoedenfabriek Wed. C . Spoorenberg & Zn. Het verzoek was van de fabrikant uitgegaan. Als reden had hij o. m. aangevoerd, dat hij al sinds ruim 25 jaar livreihoeden fabriceerde voor het Hof en dat hij in de jaren 1886 tot en met 1889 meer dan 100.000 helmhoeden had geleverd voor het leger in Oost-Indië.
C.A.H. Spoorenberg voerde het wapen niet alleen voor zijn fabriek, maar ook voor de hoedenwinkel die daaraan was verbonden.
Ook Spoorenberg was er niet van op de hoogte dat er een verschil bestond tussen de titel Hofleverancier en het recht om zich Koninklijk te mogen noemen. Uit de jaren '20 en '30 is een briefhoofd bekend waarop het bedrijf Koninklijke Hoedenfabriek wordt genoemd.
Na de dood van C.A.H. Spoorenberg werd het wapen door zijn erfgenamen gevoerd, tot de winkel van Jan Spoorenberg op de Demer ultimo 1980 haar deuren sloot. Inmiddels was de hoedenfabriek van het bedrijf afgesplitst en omgezet in een besloten vennootschap. Dit was op zich al een reden tot verlies van het voorrecht. Toch kreeg de eigenaar J.C.M. Spoorenberg in 1970 bericht, dat hij nog steeds gerechtigd was zich Hofleverancier te noemen.

J. Spoorenberg

in: 't Gruun Buukske 1989, 39