Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Mignot & De Block

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Versie door Jfmhusken (overleg | bijdragen) op 9 mei 2022 om 12:50
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Luchtfoto uit 1952 van de fabrieken van Mignot & De Block op de hoek van de Kanaalstraat en de Dommel. (Afbeelding gemeente Eindhoven archief Hüsken).
Versiering van het sigarenkistje van de Senator-sigaren. (Afbeelding uit het boek: Lof der tabak.)

In 1857 koopt Anton de Block voor 500 gulden een perceel hooiland aan de Kanaalstraat in Woensel. In dat zelfde jaar wordt de bouw van zijn sigarenfabriek aanbesteed. Op 1 augustus 1858 richten Anton de Block en Adolph John Mignot in Eindhoven een vennootschap op “in de handel in, en het fabriceren van tabak, sigaren, karotten, snuif en wat daartoe behoort”. Vervolgens wordt het nieuwe bedrijf opgestart. In 1876 werken er al 321 mensen in de fabriek, in 1892 zijn er dat 373 en in 1911 761.
De fabriek van Mignot & De Block nam als eerste tabaksfabriek ook vrouwelijke werknemers aan. Al in een vroeg stadium is de firma er in geslaagd om de tabaksproducten te exporteren. Dat bleek achteraf een van de pijlers van het succes van het bedrijf. Bekende sigarenmerken waren Senator en Regal.

Anton de Block trekt zich in 1900 uit het bedrijf terug. Hij overlijdt in 1906. Zijn zoon Alexandre Adolphe Rémi (1856-1901) is een aantal jaren mede-vennoot geweest. Ook drie zonen van Adolph Mignot, Adolf Antoine Louis Marie, (1871-1964), Rémi Pierre Paul Antoine Marie (1878-1953) en Eugène Adolph Jeanette Marie (1882-1962) worden opgenomen in de vennootschap.

Sigarenbandje van het metk Senator gewijd aan mode door de eeuwen
Foto van de sloopwerkzaamheden in 1982. (Afbeelding dia's Hezemans, archief Hüsken).
Sigarenbandje van het merk Senator gewijd aan het thema hondenrassen
Sigarenbandje van het merk Senator gewijd aan het thema windmolens
In 1911 gaat de de fabriek van Mignot & De Block over tot het maken van sigaretten. Hiervoor wordt het bedrijf Crescent Cie opgericht. Door de hoge prijs van de sigaren wordt de sigarettenproductie na de beëindiging van de Eerste Wereldoorlog (1918) het belangrijkste product van de Mignot & De Blockfabrieken. Door de goede verkoopcijfers van de sigaretten kan de fabriek ook een hoge kwaliteit sigaren blijven fabriceren.

Bekende sigarettenmerken waren King's Cross, Hunter, Croydon en Caravellis.
Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van het bedrijf biedt het gezamenlijke personeel de directie een tegeltableau aan, dat vervaardigd was door de beroemde "Porceleine Fles". Ook in 1938 wordt een soortgelijk tegeltableau aangeboden. Pas in 1922 wordt de juridische vorm van het bedrijf van een vennootschap gewijzigd in een N.V.
De sigarettenproductie werd in 1969 van de hand gedaan. De productie bleef tot 1982 in Eindhoven bestaan en werd toen overgeplaatst naar Bergen op Zoom. De fabrieksgebouwen aan de Kanaalstraat, die door de annexatie van 1874 inmiddels op Eindhovens grondgebied waren komen te liggen, zijn in 1982 gesloopt. De fabricage van de sigaren was inmiddels door Hofnar in Valkenswaard overgenomen.

Museum Kempenland, tegenwoordig Eindhoven Museum heeft tijdens de sloop van de fabrieksgebouwen in 1982 een drietal ‘eerste stenen’ uit 1858, 1904 en 1911 van de firma Mignot & De Block bewaard. De sigaren- en sigarettenfabricage van de NV Mignot & De Block is uit Eindhoven verdwenen. Alleen de producent van sigarettenvloeitjes "Micres" heeft zijn kantoor nog in Eindhoven. Dit bedrijf is direct uit de fabriek van Mignot & De Block voortgekomen.

Bronnen:

  • Oorschot, J.M.P. van, Eindhoven, een samenleving in verandering deel I.
  • www.sigarenfabrieken.nl


Hans van Melis en Jos Hüsken 2013