Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Mignot & De Block tegeltableaus

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Tegeltableau voor Mignot & De Block ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan in 1918.

Bedrijven komen en gaan en vaak resteren er maar bitter weinig herinneringen aan een bedrijfsimperium, wanneer het fabriekscomplex gesloopt is. Naast archief-, reclame- en fotomateriaal zijn het vooral producten die tot verzamelobject kunnen uitgroeien. Bij de sigarenfabriek Mignot & De Block ging het product letterlijk in rook op, maar sigarenbandjes en -kistjes bleven wel bewaard. Tot de meer aansprekende relicten behoren geschilderde portretten van de firmanten of opvallende cadeaus aan het personeel.

Bij het zestigjarig bestaan, gevierd op 6 juli 1918, biedt mejuffrouw M. van Meurs ‘met glashelder stemmetje’ namens het gezamenlijk personeel als aandenken een ontwerp van een tegeltableau en een album met al de namen van hen die ‘zonder een enkele uitzondering zoo welwillend tot aanschaffing van dit tableau een steentje hebben bijgedragen’. Het ontwerp voor het tegeltableau van de hand van Leon Senf (1860-1940) wordt bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (inv.nr AA 5489) bewaard en werd uitgevoerd bij zoals het Eindhovensch Dagblad schrijft bij ‘Porceleinfabriek “De Flesch”’ in Delft.

Ontwerptekening Leon Senf tegeltableau Mignot & De Block 1918 (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed inv. nr. AA5489)

De Porceleyne Fles was de bekendste producent van polychroom Delfts aardewerk en met name van tegeltableaus.

Tegeltableau voor Mignot & De Block ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan in 1918.

In het centrum van het tableau is het fabriekscomplex aan de Kanaalstraat – in 1981-1982 gesloopt – afgebeeld en daaromheen een rand met gestileerde florale decoraties, waartussen de fabrieken van Sint-Oedenrode en Meerveldhoven en interieurs van de diverse afdelingen afgebeeld zijn.

Bovenaan in een cartouche de stichters Adolf John Mignot (1835-1911) en Anthony de Block (1830-1906) en onder een herinneringstekst. Het bevindt zich bij Mignot & De Block BV en Micres BV, producent van Mascottevloeitjes, te Eindhoven.
In hetzelfde jubileumjaar 1918 vervaardigt Jan Toorop enkele interieurtekeningen van de sigarettenfabriek Crescent & Cie met een opdracht aan firmant Eugène Mignot (1882-1962).

Twintig jaar later, in 1938, bij het tachtigjarig bestaan van de N.V. Vereenigde Tabaksindustrieën Mignot & De Block worden kleine jubileumtegels aan het personeel geschonken, vervaardigd bij Plateelfabriek Zuid-Holland te Gouda en aanwezig in de collectie van Museum Kempenland.
Omdat de familie De Block niet langer in de onderneming zit, zijn Adolf John Mignot en zijn zoon Remi Mignot afgebeeld, de fabrieken in Eindhoven en Sint-Oedenrode en Negresco in Djockjakarta op Java.

Van de economische macht van Mignot & De Block resteert naast deze tegels ook een straatnaambordje waar de fabriek ooit stond. Er valt maar weinig van het luisterrijk verleden aan af te lezen.

Peter Thoben 2013