Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Olly van Abbe

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken
Olly van Abbe1.jpg
Aldegonda Clementina Maria (Olly) van Abbe, kunstenares
  • Eindhoven 25 maart 1935

† Tilburg 13 januari 2017
Dochter van Albert van Abbe en Marijke Hoffmann. Oudste kleindochter van de bekende sigarenfabrikant Henri van Abbe.
Zij volgde de middelbare school op de Notre Dame des Anges van de zusters Franciscanessen te Ubbergen. Daarna volgde zij de studie op de Vrijzinnige Kunstacademie van Arnhem. Cephas Stauthamer was een van haar mentoren. Tekenen, boetseren en het vervaardigen van bronzen beelden had haar voorkeur.
Ze trouwde met ondernemer Ad van Vliet, ging in Nijmegen wonen en kreeg drie kinderen: Renate, Carl-Frans en Raymond. Teruggekeerd naar Eindhoven trouwde zij met Han de Vries, waarna ze een vierde kind kreeg: Michiel.

Olly van Abbe2.jpg
Olly boetseerde vele kinderkopjes en ook het bronzen borstbeeld van Frits Philips, dat een prominente plaats kreeg in het Muziekcentrum in de Heuvelgalerie.

De grote plastiek tegen de hoekgevel van het Mandarinrestaurant aan de Vestdijk/Geldropseweg en ook de bronzen tegel, op de grond voor het gesloopte stadhuis van Eindhoven in de Rechtestraat, werden door haar gemaakt.
Mede door haar actieve bemoeienis kon het Van Abbemuseum, een schenking van haar grootvader aan de stad Eindhoven, van de slopershamer gered worden. Daarmee zorgde zij met enkele andere initiatiefnemers voor de oprichting van de Henri van Abbestichting, de erfgoedwaakhond van de stad Eindhoven.

  • Tekst grotendeels afkomstig uit het gedenkboekje, uitgedeeld bij haar begrafenis op 19-1-2017 in de Sint-Joriskerk

Jos Hüsken 2017