Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Open monumentendag

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek.

In 1987 werd in navolging van Frankrijk de Open Monumentendag in Nederland geïntroduceerd. Monumenten werden gratis voor het publiek opengesteld, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten. Met inmiddels bijna een miljoen bezoekers is deze opzet zeker geslaagd te noemen. Open Monumentendag is uitgegroeid tot een van de grootste culturele evenementen in Nederland en is hét instrument geworden om de bevolking op grote schaal in contact te brengen met ons monumentale erfgoed.
Niet alleen openen de duizenden monumenten, duidelijk herkenbaar aan de Open Monumenten vlag, gratis hun deuren voor het Nederlandse publiek. Er worden bovendien tal van interessante activiteiten georganiseerd, zoals tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen, muziekvoorstellingen maar ook speurtochten en andere programma’s voor jongeren. Alles in het teken van het Nederlandse monument en het thema waar dat jaar voor gekozen is.

De kracht van de organisatie zit ‘em in de decentrale opzet. In iedere deelnemende gemeente werkt een groep vrijwilligers actief mee aan het samenstellen en de praktische uitvoering van het Open Monumentendag programma. De landelijke Stichting Open Monumentendag ondersteunt de verschillende groepen zo goed mogelijk, coördineert het project, stelt materialen ter beschikking te stellen en wisselt kennis- en informatie uit.
Open Monumentendag wordt vanaf 2009 in Eindhoven georganiseerd door het Architectuur Centrum Eindhoven (ACE). Daarvoor was de organisatie in handen van de gemeente eindhoven. Er wordt samengewerkt met een groot aantal andere organisaties, zoals het RHCe, de Heemkundige Studiekring Kempenland, VVV-Eindhoven, Stichting De Plint, Stichting Eindhoven in Beeld, Henri Van Abbe Stichting, afdeling Archeologie van de gemeente Eindhoven, Eindhoven Museum, Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE), Petrusparochie aan de Kloosterdreef en GGZe.
Vanaf 1996 wordt jaarlijks door de landelijke organisatie een centraal thema gekozen. Plaatselijk kunnen deze thema's worden aangepast als daar behoefte aan is.

1996: Industrieel Erfgoed
1997: Schoolgebouwen
1998: Historische bouwmaterialen
1999: Monumentaal Groen
2000: Water
2001: Wonen
2002: Handel
2003: Boerderijen
2004: Merck toch hoe sterck: 11 en 12 september: Museum Kempenland, Mariënhage, Ravensdonck, Huize de Burgh, Oude Toren, Philipsfabriekje, Collse Watermolen, Kunstlicht in de Kunst, archeologie 18 Septemberplein)
2005: Religieus Erfgoed
2006: Feest!: 9 en 10 september:
2007: Monumenten van de twintigste eeuw: 8 en 9 september: bustochtjes in alle stadsdelen
2008: Sporen in de stad
2009: Op de kaart: 12 en 13 september: Gerechtsgebouw Stratumseind, Mariënhage, Lichttoren Emmasingel, RHCe
2010: De Smaak van de 19e eeuw: 12 september: (Ten Hagestraat 11, Grote Berg 9, Stratumsedijk 17 en ?, Catharinakerkhof)
2011: Oud Gebouw - Nieuw gebruik (Evoluon en Strijp-S)
2012: Groen van Toen: 9 september: (Tuinen villa De Laak en Van Lanschot en Van Maerlantlyceum en Dommeldal, Dr. A.F. Philips Sterrenwacht
2013: Macht en Pracht: met behulp van symbolen en wandelingen, Villa Granville, de Oude Rechtbank, het RHCe
2014: Op reis: Eindhoven Museum, DAF-museum, Centraal Station, Eindhoven-Airport, Garage Van der Meulen-Ansems
2015: Kunst en Ambacht: Sint-Petruskerk, Paterskerk, Studentenkapel, GGZe Grote Beek
2016: Sint-Petruskerk, van Station naar Admirant, Erfgoedhuis: wederopbouwiconen, Kazerne Paradijslaan, Sterrenwacht, Grote Beek, St.Catharinakerk, filmpremière NatLab "Betoog en Beton"
2017: Philipsdorp, Groendomein Wasven, Eindhoven in Beeld Erfgoedhuis, St.Catharinakerk, St.Petruskerk, Prehistorisch Dorp
2018: Het Eindhovensch Kanaal: Campinacomplex, NRe-terrein
2019: Het stadswandelpark: kunst, observatorium, stadsschouwburg, muziekkoepel Wim van Doorne, studentenflat De Looyakkers, twee Gezellenhuizen, St.Joriskerk, Annexatiemonument


bron:
www.openmonumentendag.nl
www.ArchitectuurcentrumEindhoven.nl