Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Ron Rooymans

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken

Rooymans, Ron (Marinus Antonius Dymphna)

  • Eindhoven 27-06-1941

† Gellicum (Geldermalsen) 21-07-2008

Werk getiteld "Binnenwiertz" van Ron Rooymans
Werk getiteld "Touw-Band" van Ron Rooymans

Beeldend kunstenaar, zoon uit een familie van sigarenhandelaren, ontving in 1963 de aanmoedigingsprijs van de stad Eindhoven. Deze prijs was uitsluitend bestemd voor jonge Eindhovense kunstenaars.
Rooymans was een veelzijdig artiest, gekwalificeerd als collagist, graficus, installatiekunstenaar, schilder en graficus.
Zijn artistieke opleiding begon aan de Textil-Ingenieurschule in Krefeld (Duitsland), maar al snel koos hij voor een vrij kunstenaarschap. In de jaren 1960-1963 kreeg hij les van de Amsterdamse schilder Jos Rovers. Een opleiding die uitsluitend gericht was op het werken naar waarneming. Daar leerde hij alle technieken van een klassiek geschoold schilder/graficus.
In 1968 vestigde hij zich met beeldhouwster Jorien de Kruyff- van Dorssen in het Gelderse dorpje Gellicum waar hij tot zijn dood zou blijven wonen. Vanaf 1967 tot 1983 trok Rooymans zich met grote regelmaat lange periodes terug om te werken op het onbewoonde eiland Crevinish aan de Ierse westkust. Zijn gezin bleef achter in Nederland.

Twee van zijn werken, beide olieverf op doek, zijn in bezit van Museum Kempenland (Eindhoven Museum): Lotje Heynes, (1967) en Boetseerster, (1963).

bronnen:

Museumwaaier Museum Kempenland, P. Thoben Eindhoven 2006
http://explore.rkd.nl/nl/home/artists/68016
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ron_Rooymans#Publicaties_.28selectie.29

Jos Hüsken 2014