Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Adrianus Johannes Burgers

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken

Burgers, Adrianus Johannes

  • 29 september 1852 DinteloordBurgers vestigt hij zich op 10 april 1877 in de gemeente Eindhoven en wordt dan als sigarenfabrikant gekwalificeerd. Hij is op 27 mei 1880 in Culemborg gehuwd met Margaretha Adriana Sillevis (1851 Culemborg – 1912 Eindhoven), dochter van stadsarchitect Leendert Sillevis. Ze wonen volgens het bevolkingsregister in 1880 in Eindhoven in een “Nieuw gedeelte F” (het in 1874 geannexeerde deel waar het station en de Dommelstraat nu liggen). Adrianus verhuist in oktober/november 1914 naar Den Haag.

Samen met firmant Jan Dirk Altink is hij eigenaar van de tabaksfabriek "Altink & Burgers". Die is gevestigd aan de Hoogeweg 1a in Woensel. De naam van de straat werd later veranderd in Lijmbeekstraat, de fabriek kreeg huisnummer 137 en stond met de lange gevel aan de Harmoniestraat.

In de statistieken van de gemeente Woensel komt de naam van de fabriek “Altinck en Burgers” voor het eerst in 1886 voor. Het bedrijf heeft dan 106 arbeiders. In die overzichten heet het bedrijf soms “Altink en Burgers”, maar meestal wordt het onder de naam “A.J. Burgers” vermeld. Volgens de Nijverheidsstatistiek Struve en Bekaar was Altink & Burgers in 1888, met 113 werklieden, de grootste werkgever in Woensel. Na 1898 wordt het bedrijf uitsluitend ”A.J. Burgers” genoemd.

Op 8 juni 1881 deponeert de firma Altink & Burgers enkele sigarenmerken: • Reinitas superiores • La Justitia Habana Later aangevuld met: • Belle of Cuba, Las Delicias, Fleur de Ida (dochter Ida Altink is geboren in 1884) , La flora del Campo, Regalia-Britanica, Trifolio, Schuttersmaaltijd, Nieuwe Genl. Lee, H. Upmann en Napoleon III Empereur. Het bedrijf wordt op 26 juli 1935 geliquideerd.