Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Architectuurhistorische beoordeling

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken
Foto uit het diabestand van de heer Hezemans

De St. Lambertuskerk te Eindhoven (Gestel)

Nu er nogal wat deining is rond de "sluiting" van de St. Lambertuskerk (we slikken gelukkig niet meer alles, ook al komt het van een bisschop of van een vicaris), is het wel interessant te vernemen, wat deskundigen als Dr. Jan Kalf en Dr. Petrus Josephus Hubertus Cuypers in hun boek: "De Katholieke kerken in Nederland", Amsterdam 1906 vv. op blz. 405 van deze kerk zeggen. Hier volgt de letterlijke tekst:

"Zeer tot mijn leedwezen is het mij niet mogelijk geweest deze in 1911 voltooide kerk - een werk van den architect W. te Riele Gzn - te bezoeken. Want uit afbeeldingen van uiterlijk en plan blijkt zij een zeer opmerkelijk gebouw, geheel behandeld in gotische stijl, doch met zóveel frisheid en eigens, dat zij zich allergunstigst onderscheidt van de zielloze namaak-gotiek die wij zo dikwijls te zien krijgen.
Ze heeft een bijzonder interessante plattegrond. Bij een diepte van 52 meter heeft de kerk in het transept een breedte van 34,50 meter, die zowel naar het oosten als naar het westen geleidelijk vermindert, waardoor het plan enige verwantschap vertoont met de centraalbouw.

Schilderij van Frits van de Kerkhof 2008

Daar aan het middenschip een binnenmuurse wijdte is gegeven van 14 meter en voor de overkluizing van ster- en netgewelven een vernuftig evenwichtssysteem gevonden is, hoeven slechts zeer weinig zuilen het doorzicht in de kerk te belemmeren.
-Tot zover Kalf-Cuypers.

Nawoord:
Eindhoven telt acht neogotische kerken: de St. Catharinakerk in de binnenstad, de St. Petruskerk in Woensel, de St. Joriskerk in Stratum, de St. Trudokerk in Strijp, de St. Antonius Abtkerk in Acht, de St. Martinuskerk in Tongelre, de Augustijnenkerk in de binnenstad en de St. Lambertuskerk in Gestel.
Architect Wolter te Riele uit Deventer die de Lambertus bouwde, hoort, samen met Jan Stuyt, (die de St. Antonius-Villapark bouwde, tot Cuypers beste opvolgers.

P. v.d. Burgt in het mededelingen- en contactblad van de Heemkundige Studiekring Kempenland nr. 5 in 1972.