Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

BeA2

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken
De buurt BeA2 (kaart 1989, (Falkplan-Suurland, 20e druk)
BeA2

Ten westen van de spoorlijn liggen twee buurten die op het grondgebied van de oude gemeente Woensel liggen. Dat zijn de buurten Mispelhoef en BeA2. Die laatste is een wat vreemde naam voor een (woon)buurt. Hier is de nationale snelweg A2 centraal gelegen. Het overgrote deel van dit gebied is daarom niet voor bewoning geschikt.

Voorheen werd de buurt aangeduid met "De Rijtacker". Dat was het gebied dat tussen de Mispelhoef (Philips Acht) en de Oirschotsedijk ligt.
Of hier ooit een Rijtakker heeft gelegen is zeer twijfelachtig. Wel lag er een Rijtakker aan de andere zijde van Woensel.
Een Rijt is het dalvormige drassige begin van onze Kempische beken; soms wordt er ook wel de beek zelf mee aangeduid, zoals bij de Ekkersrijt het geval is. Een Rijtakker is een akker aan de Rijt.
Tussen deze buurt en de gemeenten Best en Veldhoven loopt nog steeds het stroompje de Ekkersrijt. Mogelijk is er een verband tussen de wijknaam Rijtacker en het riviertje.

De buurt wordt begrensd door de A2-Knooppunt Batadorp, Tilburgse weg, Anthony Fokkerlaan, Beatrixkanaal en de Ekkersrijt, de grens tussen Eindhoven en Best.

Jan Spoorenberg
in: 't Gruun Buukske 1983, 14
J. Hüsken, 2015