Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

C.A. Lampe

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken


Niet elk filiaalbedrijf dat vroeger in Eindhoven gevestigd is geweest, leeft nog in de herinnering voort. Tot de vergeten bedrijven behoort ongetwijfeld dat van C.A. Lampe. Clemens August Lampe was de tweede die in Eindhoven een filiaal stichtte. Hij was op 30 april 1867 in Mettingen (Westfalen) geboren als zoon van Herman Lampe en Christina Becker. In 1892 vestigde hij zich met zijn vrouw en hun zoontje vanuit Amsterdam in Tilburg, waar hij op 8 mei in de Heuvelstraat, een winkel in kleermakersfournituren en "dames-artikelen" opende. Later kwamen ook zijn moeder, zijn zuster en twee broers vanuit Duitsland naar Tilburg.

Op 22 maart 1897 opende broer Joseph een filiaal in Roermond. Later volgde een winkel in Enschede, op 11 oktober 1899 werd in Eindhoven een zaak geopend en daarna volgde nog een filiaal in Den Haag. In de winkel aan de Nieuwstraat konden de Eindhovenaren zijden en fluwelen stoffen, linten, passementerieën, kanten, knopen, pelterijen en handschoenen kopen.

In 1902 werd het bedrijf omgezet in de N.V. Maatschappij C.A. Lampe's modemagazijnen. Het doel bleef het exploiteren van winkels en het beoefenen van een grossierderij in damesmodeartikelen. Maar ondanks de klaarblijkelijke groei, zou het Eindhovense filiaal daarna niet lang meer bestaan. In juli 1904 hield het een finale uitverkoop. Een jaar later werd het in 1902 aangekochte winkelpand verkocht.

Elders bleef de vennootschap bestaan tot zij in 1925 failliet werd verklaard. De onderneming was toen nog alleen in Tilburg gevestigd. Zoon Henri Herman Lampe begon in het oude Tilburgse pand onder de bedrijfsnaam N.V. Lampe een nieuwe zaak in ongeveer dezelfde sector.


bronnen:

  • Hoe het begon: Uit het verleden en heden van Eindhovens’ Middenstand, in Eindhovens Dagblad 15 t/m 20 mei 1925
  • RHCe, archief notaris Fens, akte 2-3-1905 nr. 86/105
  • index P.C. de Haas-van de Boer
  • Rijksarchief in Noord-Brabant (R.A.N.)
  • Archief Kamer van Koophandel Tilburg, dossier handelsregister
  • Gemeentearchief Roermond, bevolkingsregisters
  • Maas- en Roerbode 20-3-1897 en adresboek Roermond 1900
  • Gemeentearchief Tilburg bevolkingsregisters


Jan Spoorenberg 1993