Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

C. van Dijk, hofleverancier

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken
briefhoofd van de Koninklijke Kodijko (verzameling familie Bannenberg)

C. van Dijk, hofleverancier

De tweede Eindhovense ondernemer die het recht kreeg om het Koninklijk Wapen te voeren was C. van Dijk in Stratum, die eveneens linnenfabrikant was en oprichter van de firma Van Dijk, die later Van Dijk & Co. en vervolgens Eindhovensche Stoom- en Handweverij v/h Van Dijk & Co zou gaan heten.
Oprichter C. van Dijk kreeg in 1877 het recht het wapen van koningin Sophie te voeren en werd daardoor tevens Hofleverancier. In 1894 kreeg hij nog het recht het wapen van koningin Emma te voeren en in 1900 dat van koningin Wilhelmina. In 1914 kreeg het bedrijf tenslotte het voorrecht zich Koninklijk te mogen noemen. Vanaf toen werd het Koninklijke Eindhovensche Stoom- en Handweverij v/h Van Dijk & Co. genoemd.

Ofschoon het bedrijf van Van Dijk belangrijk is geweest, nog ouder was dan dat van Elias en tot na de oorlog heeft bestaan, is er betrekkelijk weinig over bekend. De reden daarvan is, dat de oprichter een autochtoon was; daardoor heeft zijn bedrijf geen aandacht gekregen in Van Puijenbroeks bekende boek "Beginnen in Eindhoven", dat immers alleen de allochtonen behandelt.

J. Spoorenberg

in: 't Gruun Buukske 1989, 39