Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

De Automaat

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken

De Automaat , maatschappij tot detailverkoop van petroleum

Mijn vader zaliger besloot zijn verhaaltje voor het slapen niet met de olifant met de lange snuit, maar met het zinnetje "en zo het ons Pijpje Drop vergaat, staat in de volgende Automaat".
Dit zinnetje is afkomstig van een stripverhaaltje, dat wekelijks stond afgedrukt in een krantje "De Automaat" geheten. Dit blaadje werd uitgegeven door de Rotterdamse oliemaatschappij "De Automaat". De Eindhovense afdeliong ervan was vooraan op de Broekseweg in een oude loods van een sigarenfabriek gevestigd. Dagelijks gingen van hieruit mannen met gele handkarren met olieblikken en een maatje op weg om olie aan de deur te verkopen.

Zowel op de karren als op de petten die de mannen droegen stond de firmanaam "De Automaat" en ieder die een maatje olie kocht kreeg gratis een krantje. Het krantje bevatte naast reclame ook een stripverhaaltje, dat ging over een zwart mannetje, Pijpje Drop geheten. Om het vervolgverhaal bij te houden was het zaak om wekelijks bromolie te kopen. Met de olielampen zijn de oliemannetjes en bijgevolg het krantje verdwenen.

De Automaat was een onderdeel van de American Petroleum Company opgericht in 1898, later bekend als Standard Oil (Esso). De olie werd vanuit de Verenigde Staten per boot vervoerd naar Rotterdam.
Het bedrijf van Vlijmincx de Vocht zorgde voor verdere verspreiding in de stad en de omliggende dorpen. Het krantje is tijdens de Tweede Wereldoorlog een stille dood gestorven.

D. van de Gevel
J. Hüsken (aanvulling) 2015

in: ’t Gruun Buukske 1979

bronnen:
http://www.aukevisser.nl/esso/id443.htm

https://nl.wikipedia.org/wiki/American_Petroleum_Company