Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

De Blob

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken
De Blob, in het centrum van Eindhoven, pal naast de Philips Lichttoren. (foto archief Hüsken)

winkelcentrum De Blob en de Bubble

Op het 18 Septemberplein werd in 2010 een winkel(centrum) opgeleverd, dat volgens de voorspellingen doorzichtig zou zijn en het gezicht op de omliggende bebouwing (de wederopbouwpanden op het plein, de Lichttoren en de Bijenkorf) nauwelijks zou verstoren. Het vijf en twintig meter hoge bouwwerk is een creatie van architect Massimiliano Fuksas uit Rome.
Het woord Blob is op meerdere manieren uit te leggen: Omdat de vorm niet eenvoudig met rechte vlakken te beschrijven is, gebeurt dit geautomatiseerd in een zogeheten ‘binary large object file’, wat ook wel als Blob afgekort wordt. Maar de naam Blob refereert ook aan een speelfilm ‘The Blob’, waarin een gigantisch amoebe-achtig ruimtewezen de hoofdrol speelt.

De Bubble op het 18 Septemberplein aan de ingang van de Hermanus Boexstraat. (foto archief Hüsken)
De uiteindelijke uitvoering van de creatie van Fuksas is toch enigszins gewijzigd. De transparantie is voor een groot deel verdwenen.


Opdrachtgever was de Commanditaire Vennootschap Rond de Admirant. De bouw is door aannemer Heijmans uit Rosmalen uitgevoerd.
Constructeur was het bureau IMD raadgevende ingenieurs uit Rotterdam.
De gevel is gebouwd door Waagner Biro Stahlbau AG, Wenen en de glasleverancier was Flachglas Wernberg GmbH Wernberg.

In 2013 verscheen aan de overzijde van het 18 Septemberplein, aan de ingang van de Hermanus Boexstraat een tweede Blob, echter nu aanmerkelijk kleiner. De vorm en constructie is echter nagenoeg gelijk. Om spraakverwarring te voorkomen wordt dit bouwwerk Bubble genoemd. De uitvoering van dit project lag in handen van Tarra Architectuur en Stedenbouw uit 's-Hertogenbosch.

bronnen:
www.glasinbeeld.nl
www.bouwregister.nl.
www.archined.nl


Jos Hüsken 2014