Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

De Lelie

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken

De Lelie

Naam van een zeepfabriek te Eindhoven, was gevestigd aan Tramstraat 21 en heeft bestaan van 1847-1969.

De fabriek werd opgericht als fa. C.J.E. Redelé door Charles Joseph Eduard Redelé (1828 - 1892) en zoon van een Eindhovense hypotheekbewaarder. Oorspronkelijk was het een zeepziederij aan de Kanaalstraat. Hij trouwde met de Maastrichtse Marie Nijpels, die dochter was van Jean Nijpels en Marianne Philips. Naar verluidt zou het Charles Redelé zijn geweest die de aandacht van de Philipsfamilie te Zaltbommel vestigde op een leegstaand bedrijfspand in Eindhoven, alwaar in 1891 de gloeilampenfabriek startte die zou uitgroeien tot het Philips-concern]]. Diverse telgen uit het geslacht Redelé hebben een belangrijke rol gespeeld in het Eindhovens maatschappelijk leven.

In 1876 werkten er 12 arbeiders. men vervaardigde toiletzeep, andere harde zeep, en blauwsel. Nadat in 1892 het accijns op zeep werd afgeschaft, nam de omzet toe. In 1899 werd een nieuw pand aan de Kanaalstraat in gebruik genomen. Aanvankelijk bediende men zich van een gasmotor, later werd een stoommachine aangeschaft.

In 1910 werd de fabriek als één van de grotere zeepfabrieken in Nederland gekenschetst.

De merknaam "De Lelie" (waarschijnlijk afgeleid van de naam Redelé) werd gesymboliseerd door een Fleur-de-lys/Franse lelie. De tegel met het logo werd uiteindelijk ingemetseld naast de deur van de supermarkt die tegenwoordig op de plaats van de fabriek is gevestigd.

In 1969 sloot de fabriek haar deuren. Menig personeelslid moest dit uit de krant vernemen.

Externe bron:

  • Eindhoven in beeld
  • F.J.M. van Puijenbroek, Beginnen in Eindhoven. Bura Boeken, Eindhoven, 1985. ISBN 90 6404 018 4

Peter Thoben 2013