Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

De Phenix

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken
De zeventiende-eeuwse kap van het oude lage pandje dat op deze plaats stond, is bij de verhoging in 1895 een verdieping hoger geplaatst. (afbeelding archief Hüsken)
Café De Phenix aan het Stratumseind 47 werd in 1895 van een extra etage voorzien. (afbeelding archief Hüsken)

Pand De Phenix, ook wel De Bonte Meerie of De Bonte Merrie

Stratumseind 47.

De eerste vermelding van dit pand vinden in het Regionaal Archief (RHCe) in 1737. Jan Smits verkocht het huis toen aan Jacobus Walravens.
Voorheen werd dit huis, waar vermoedelijk een winkel in was gevestigd, "De Bonte Meerie" of "De Bonte Merrie" genoemd. Bouwhistorisch onderzoek wees uit dat het oorspronkelijke huis slechts één bouwlaag met een kap had.
Sinds een verbouwing in 1892 wordt het als Café "De Phenix" aangeduid. In 1895 werd het pande verbouwd en van een extra verdieping voorzien. Omdat de 17e-eeuwse kap nog in prima conditie verkeerde, heeft de eigenaar besloten om de kap een verdieping hoger weer op te bouwen. Dat is nog te herkennen aan het feit dat de kapspanten op houten moffen staan en omdat de houten toognagels niet in de spanten zijn ingebracht vanaf de standaard-zijde, maar vanaf de tegenovergestelde zijde.

Jos Hüsken 2014