Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Dorthy de Rooij

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rooij, Dorthy de, organiste, muziekdocente

  • 21 april 1946

† 16 december 2002

Op zestienjarige leeftijd wordt Dorthy de Rooij organiste in de H.Hart van Jezuskerk van de paters augustijnen, de Paterskerk, in Eindhoven en ze zal deze post haar verdere leven lang bekleden. Zij studeert dan nog bij organist Richard Kroes op de muziekschool in Eindhoven.

Niet lang meer, want in 1964 gaat zij naar het conservatorium in Amsterdam waar zij les krijgt van Albert de Klerk. Hij stimuleert haar in haar wens om zich in verschillende muziekstijlen te verdiepen. In 1969 behaalt zij het Einddiploma Solospel, summa cum laude. In 1971 krijgt zij de Prijs voor Jonge Kunstenaars van de stad Eindhoven. In 1972 behaalt zij de Prix d’Excellence met een unanieme jury in de Sint Bavo in Haarlem.

In haar zoektocht om zich steeds te verbeteren neemt ze les bij Anton Heiller in Wenen, voor Italiaanse barokmuziekgaat ze naar Luigi Ferdinando Tagliavini in Bologna. Franse orgelmuziek uit de twintigste eeuw studeert zij bij Maurice Duruflé in Parijs. Om zich te verdiepen in Spaanse en – vooral – Portugese orgelmuziek neemt ze les bij Santiago Kastner in Lissabon. Voor de Portugese orgelmuziek van de 15e, 16e en 17e eeuw zal ze onderzoek doen in oude handschriften en de historische orgels van Portugal bespelen.

Dat haar werk van groot belang is voor het onder de aandacht brengen van zowel deze oude muziek als de oude Portugese orgels zelf, mag blijken uit het feit dat ze in Portugal wordt onderscheiden met de prestigieuze culturele staatsonderscheiding “officier in de orde van Dom Henrique”.

Even gepassioneerd als ze is in haar eigen studie en ontwikkeling, is ze in het lesgeven. Dorthy de Rooij is hoofdvakdocente orgel aan de conservatoria van Zwolle en Maastricht. Studenten en oud-studenten roemen haar passie en haar tomeloze energie. Dat ze energiek is blijkt ook uit het feit dat ze alle zomervacanties en vrije uren vult met orgelsoloconcerten, orgelbegeleiding, buitenlandse concertreizen door heel Europa, de Verenigde Staten, Canada en Wit Rusland, radio- en t.v.optredens en opnamesessies voor CD’s. Zij is ook nog – onder veel meer – docente meestercursussen, jurylid bij muziekconcoursen als het Festival van Vlaanderen, Musica Antiqua Brugge, de Premio Battipaglia, artistiek adviseur van de concertserie in de abdij van Berne in Heeswijk en organisator orgelconcerten in de Bois le Duczaal van het Provinciehuis in Den Bosch.

Het kerklied “Allein Gott in der Höh’sei Ehr “ was haar levensmotto. Dorthy de Rooij was lekenlid van de orde der augustijnen. Zij is begraven op het kerkhof van het augustijnenklooster Mariënhage in Eindhoven.

Bronnen:

Eindhovens Dagblad 24-12-1981: Nuenense organiste over haar vak, haar kunst en haar successen
Elsevier 11-01-2003 : sectie Leven en dood, Gerlof Leistra : Moderne kloosterlinge
Geluidsopnamen uit 1973 en 1984 : http://orgelconcerten.ncrv.nl
Discotheek : Dorthy de Rooij/Historical organs in Portugal/ Fidelio * 8842
idem: Dorthy de Rooij/Organworks of Portugese masters/Christoforus CHRS 4001
idem: Brabantse Orgelcultuur/Smitsorgels 2/Dorthy de Rooij/Eurosound ES47.422

Walther Willems 2013