Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Ekkersrijt

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken
Een klein deeltje van het stroompje de Ekkersrijt is nog in het Woenselse landschap zichtbaar. (afb. van Heemkundekring Dye van Best)
De Ekkersrijt

Ten zuiden van het gehucht Halfmijl in de Postelse Weier tussen Oerle en Vessem ontspringt de Ekkersrijt. Het 19 km lange riviertje heet hier Bruggenrijt.

Vanaf de Oirschotsedijk verandert de naam in Ekkersrijt. Vervolgens duikt dit riviertje onder het Beatrixkanaal door. Ten noorden van Acht gaat de hoofdstroom richting Aquabest en het industriepark Ekkersrijt en mondt uit in de Groote Beek.
Een kleinere stroom gaat door Achtse Barrier, kruist twee maal de Fransebaan en stroomt onder de Huizingalaan door in de Groote Beek. De Groote Beek vloeit ten zuiden van de kerk te Son in de Dommel.

In de prehistorie moet deze waterloop belangrijk geweest zijn. In de directe omgeving zijn grafheuvels en urnevelden gevonden. De leemafzettingen langs de Ekkersrijt zijn in het verleden gebruikt voor de fabricage van stenen.

In 1841 heette dit riviertje Eikenreit of Kleine Run en stroomde langs Eikenreit, Eikkenrijt of Ekkersrijt, een gehucht in Son met 8 huizen en 40 inwoners.

Bron:
A. van der Aa, Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden, Gorinchem 1841

Louis Coolen 2013