Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Gemeentelijke Teekenschool

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gemeentelijke Teekenschool.

In 1817 propageert koning Willem I de oprichting van locale tekenscholen, wanneer de plaats qua inwonertal groot genoeg is of er voldoende belangstelling voor is. In Eindhoven geeft Jan Baijens particulier handtekenlessen en Hendrik Koenen geeft met succes bouwkundig tekenen in Woensel, zodat hij zijn onderricht in de Openbare Nederduitse School in Eindhoven kan uitbreiden.

Op 22 december 1824 komt de Gemeentelijke Teekenschool tot stand, waar onvermogenden kosteloos les kunnen krijgen in handtekenkunde en bouwtekenkunde. Na een verbouwing wordt in 1830 het hoekpand op de Markt betrokken, waarin de Latijnse School ook gehuisvest is. Jaarlijks moet er door de commissie van toezicht een jaarverslag opgesteld worden om voor provinciale subsidie en voor prijsmedailles in aanmerking te komen.

Aan de afdeling hand- en perspectieftekenen wordt onderwijs verzorgd van 1827 tot 1839 door Arnoldus Godefridus van Dijck, vervolgens van 1839 tot 1857 door Lambertus van den Wildenberg(h), dan keert Van Dijck terug en zal Driekske van Gardingen van 1869 tot 1906 het vak onderrichten.

De afdeling bouwkundig tekenen wordt tussen 1826 en 1839 verzorgd door Hendrikus Servatius Koenen met assistentie van zijn zoon Jacobus Koenen. Hij wordt opgevolgd door stadsarchitect Jan (Johannes Arnoldus van Dijck, die in 1891 vertrekt, waarna August Asselbergs tot 1896 wordt aangesteld. Daarna verschijnt Louis Kooken ten tonele, geassisteerd door Frans Wolters, terwijl een zekere Van der Heijden bij het handtekenafdeling als hulpkracht actief is.

In 1906 gaat het tekenonderwijs op in de nieuw gestichte ambachtsschool. Voortdurend is er discussie geweest over de onbevoegdheid van de leraren, maar het gemeentebestuur is daar steeds mee kunnen wegkomen.

Bronnen:
J. Brouns, De Tekenschool te Eindhoven 1824-1906. Technisch vakonderwijs voor jongens in de negentiende eeuw, Weert 1981 (scriptie M.O. Geschiedenis Katholieke Leergangen Sittard)

Peter Thoben 2013