Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Han Vredegoor

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken

Vredegoor, dr. Han (Hendrikus Wilhelmus Johannes Aloysius), Econoom en cultuurbevorderaar.

  • ’s-Gravenhage 2 augustus 1913

† Eindhoven 09 december 1983

Geboren als zoon van Bernardus Vredegoor en Wilhelmina Berdina Maria de Waal studeert hij aan de Economisch Hogeschool te Rotterdam, waar hij in 1938 slaagt voor het doctoraalexamen economie. Vervolgens werkt hij bij de Economische Voorlichtingsdienst op de researchafdeling en als chef van het Researchbureau voor de Prijzen. Op 27 april 1940 trouwt hij te Wassenaar met Diny (Bernardina Susanna Maria) Hendriks (1915-2010).

Na in 1945 gepromoveerd te zijn op het proefschrift Internationale Herstelbetalingen in het licht van de Betalingsbalanstheorie wordt hij in 1948 hoofd van het researchbureau van de Financiële Afdeling bij de N.V. Philips’ Gloeilampenfabrieken.

Vanaf 1956 is hij werkzaam als zelfstandig adviseur.

Bij de oprichting van de Stichting Zuid-Nederlandse Ontmoetingen in 1965 is hij eerst voorzitter en later directeur. Hij bewerkstelligt vele uitwisselingen met België op tal van gebieden, maar vooral op het culturele vlak, zoals beeldende kunst festivals in 1976 en 1979. Verder is hij actief in de afdeling Eindhoven van het Unesco Comité, bij de Eindhovense Filmliga als bestuurslid, bij Sociëteit Cultureel Contact als penningmeester, bij De Krabbedans eveneens als penningmeester, bij de Stichting Literaire Dagen Eindhoven als voorzitter en bij het Algemeen Nederlands Verbond als bestuurslid van het hoofdbestuur.

Ongetwijfeld hebben het bestuurslidmaatschap van de Stichting Culturele Integratie van Noord en Zuid te Antwerpen, zijn deelname aan de Gemengde Commissie ter uitvoering van het Cultureel Verdrag Nederland-België en het bestuurslidmaatschap van de Noord-Brabantse afdeling van de Nederlands-Belgische Vereniging ertoe bijgedragen dat hij in 1968 het initiatief heeft genomen voor de eerste Nederlandse afdeling van de Orde van den Prince te Eindhoven, die tot een grensoverschrijdende Belgisch-Nederlandse vereniging voor taal en cultuur is uitgegroeid met momenteel 26 afdelingen in Nederland.

Voor zijn verdiensten wordt hij ter gelegenheid van koninginnedag 1981 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in mei 1981 bij bevordering benoemd tot officier in de Kroonorde van België vanwege zijn verdiensten voor de contacten tussen Zuid-Nederland en Vlaanderen.

Zijn portret en dat van zijn vrouw zijn geschilderd door Peer van den Molengraft.

Bronnen:

Wee, Kristin van der en Maesschalck, Edward De, Vlaanderen ontmoet Nederland. Geschiedenis van de Orde van den Prince, Tielt 2005
Eindhovens Dagblad van 30 april 1981, 2 en 9 en van 19 mei 1981, 4