Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

J.W. Hoefnagels

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

J.W. Hoefnagels, winkelier en fabrikaant

  • Valkenswaard 16 maart 1757

† Westerhoven 29 januari 1844

Jan Willem Hoefnagels is de zoon van Arnoldus Hoefnagels en Elisabeth van Gestel. Gehuwd op 28-05-1785 te Eindhoven met Maria van Oirschot. Na haar vroegtijdig overlijden huwde hij op 25-07-1790 te Eindhoven met Anna Catharina van der Dussen (1763-1838).
Jan Willem Hoefnagels kocht het pand De Rode Leeuw aan de Rechtestraat, samen met de "brouwerij" en de tuin daarachter in 1795. Hoefnagels was winkelier in koffie, thee, chocolade, kruidenierswaren, tabak en snuif. De tuin achter het pand strekte zich in het verleden uit tot ver in de richting van de huidige Keizersgracht. In die tuin stond lange tijd een brouwerij met de naam "De Rode Leeuw". Nadat de brouwerij niet meer functioneerde, werd het gebouw als woonhuis gebruikt.
In de akte van de burgerlijke stand werd vermeld, dat Jan Willem in de parochie van zijn zoon Adrianus Hoefnagels, die pastoor te Westerhoven was, is overleden.

Jan Willem had een zoon met de naam Petrus Andreas Hoefnagels. Al in 1829 werd hij in de overzichten van de volkstellingen als fabrikant in tabak wordt gekwalificeerd. Hij neemt de winkel en de tabaksfabriek in 1837 over en wordt daarna samen met zijn vader eigenaar van de tabaksfabriek met de naam: firma J.W. Hoefnagels. Pas vanaf circa 1840 werd het gebruik van sigaren mode. Tot die datum werd de tabak tot snuif en pijptabak verwerkt. De vrouw van Peter, zijn kinderen, een dienstmeid en een winkelmeisje wonen in 1840 allen in hetzelfde huis. Een zekere Henricus Timmermans uit Erkelens van 17 jaar oud werd later compagnon in de fabriek. Ook hij woont bij het gezin in.

bron:

  • DTB Valkenswaard 42.5 folio 65
  • BS Westerhoven Deel 16 Jaar 1844 Akte 3


Hans van Melis en Jos Hüsken 2013