Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Jacob van Deventer, herdruk

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken
De herdruk van de kaart van Van Deventer uit 1560. (archief Hüsken)
,Een juweeltje aan de wand

Een uitgave waar liefhebbers al vele jaren naar hadden uitgezien, werd in 1982 in het kader van de feestelijkheden door Drukkerij Vrijdag b.v. gerealiseerd.

Het betreft de kaart van Jacob van Deventer. Deze kaart die omstreeks 1560 werd getekend, is niet alleen de oudste bekende stadsplattegrond van Eindhoven, maar ook een heel betrouwbare kaart.
Zij toont niet alleen de binnenstad, maar ook de wijde omgeving daarvan, zoals de Hoog- en de Laagstraat in Gestel, het Schouwbroek in Strijp, de Lijmbeekstraat, de Kruisstraat, de Broekseweg, de Brugstraat (met de watermolen) en de Fellenoord in Woensel en de Stratumsedijk en de Leender- en Heezerweg in Stratum.

De uitgave van Drukkerij Vrijdag is een perfecte kopie, waaraan tijd noch moeite gespaard is. Zij is een juweeltje om in te laten lijsten en ergens in huis op te hangen om er zo dagelijks van te kunnen genieten.
Voor de prijs van ƒ 17,50 was dit een aantrekkelijk en zeer gewaardeerd cadeautje voor vrienden en kennissen!
De kaart was bij enkele boekhandelaren in Eindhoven te koop en werd geleverd met een stevige map, een overlay met de huidige stadsplattegrond en een uitvoerig tekstboekje.

in: ’t Gruun Buukske 1982, 94